Späť

5 techník, ako predísť bolesti chrbta

Boľavý chrbát už Vás trápiť nebude

5 techník, ako predísť bolesti chrbta 

Podľa posledných štatistík počet ľudí s bolesťou chrbta rastie. S bolesťou sa stretlo až 80% ľudí. Iba z jednej štvrtiny je to zavinené skutočným ochorením chrbtice. Zvyšok je následkom zlých návykov, ako pri práci, tak aj v bežnom živote. Občas je príčina zrejmá, napríklad zranenie pri športe alebo ohnutie zlým smerom. Inokedy však dôvod môže byť prekvapujúci, napríklad keď je viníkom nevhodná obuv. Preto sme sa sa rozhodli pre vás spísať 5 techník, ktoré vám ukážu, čo funguje na bolesť chrbta. 

Správne držanie tela 

Pri správnom postoji majú byť chodidlá od seba na šírku panvy. Kolená priamo nad kotníkmi, váha by mala byť rozložená na celé chodidlá rovnomerne. Ramená čo najďaľej od seba, ale uvoľnené. Posledná dôležitá vec je prepnutie chrbtice od ramien k temenu, opäť ale uvoľnene. Týmto držaním tela budete predchádzať bolesti krčnej a bedrovej chrbtice a tiež zablokovaniu krku. Zo začiatku môže byť náročné na všetko myslieť, ale výsledky sa onedlho dostavia.

Cviky proti bolesti chrbta 

Účine sa môžete vyhnúť bolesti chrbta pomocou pravidelného cvičenia a uvoľňovania chrbtice. Tu nájdete 5 jednoduchých cvikov, ktoré Vás bolesti zbavia (TU).

Zdravotná obuv - zbraň proti bolesti chrbta 

Obuv hrá významnú rolu v boji proti bolesti chrbta. Napríklad vysoké podpätky svojím vyvýšením tvoria veľké napätie v dolnej časti chrbta. Z dolnej časti chrbta sa bolesť môže nervovou sústavou šíriť smerom hore a môže dojsť až k zablokovaniu chrbta. V tomto článku sa dozviete, aké vlastnosti by mala mať obuv prospešná pre Vaše zdravie a prečo si ju zaobstarať. (zdravotná obuv)

Stres a bolesť chrbta

Telo a psychika sú prepojené viac, než sa zdá. Pokiaľ ste v strese alebo dostanete strach, nervový systém automaticky zareaguje zvýšeným svalovým napätím. Dlhodobé psychické zaťaženie alebo nevyriešené psychické problémy sa môžu prejavovať opakovanou fyzickou bolesťou. Je zvláštne, že o tomto prepojení stresu a bolesti chrbta sa veľa diskutuje, ale väčšina ľudí tieto informácie ignoruje alebo ich nepozná. Stačí tento článok zdielať a sledovať prekvapené reakcie Vašich priateľov.

Nedostatočná alebo prílišná aktivita

Pohyb a aktivita je pre organizmus nezvyhnutná. Telesný pohyb podporuje funkciu tráviaceho systému, zlepšuje psychický stav a schopnosť vyrovnať sa so stresom. Na druhú stranu niektoré športy zaťažujú chrbticu a môžu tak podporit bolesť chrbta.

Toto sú iba základné pravidlá pre boj s bolesťou chrbta, ale mali by Vám pomôcť predchádzať nielen bolesti, ale aj hroziacim chirurgickým zákrokom a liečbe.