Späť

Ako jednoducho predĺžiť životnosť pravej kože

Kúpa obuvi je iba začiatkom Vašej cesty s prírastkom do skrinky na topánky.

Ako jednoducho predĺžiť životnosť pravej kože

Kúpa obuvi je iba začiatkom Vašej cesty s prírastkom do skrinky na topánky. Aby mohla dobre a dlho slúžiť svojmu majiteľovi a nestratila nič zo svojej krásy, potrebuje obuv aspoň základnú starostlivosť a údržbu. Ale nie každý si je istý, ako postupovať pri čistení a ošetrovaní obuvi. Viete svojej obuvi dopriať to pravé?

Pre starostlivosť o koženú obuv, vlastne existujú podobné pravidlá, ktoré platia aj pre starostlivosť o ľudskú kožu. To je dôvod, prečo kvalitné prípravky na starostlivosť o obuv sa často nazývajú kozmetika na obuv. Umývame si tvár, osušíme, potom nanesieme výživný krém a nakoniec kozmetické prípravky, ktoré nás chránia pred škodlivými vplyvmi. Zároveň má ale každý z nás rôzny typ pleti.

Pripravila som si pre vás základnú starostlivosť o hladkú a brúsenú kožu, ktorá prebieha v troch etapách: čistenie, aplikácia výživného krému vhodného pre daný typ kože a impregnácia, ktorá chráni obuv pred nečistotami, prachom a vlhkosťou.

Hladká koža

Hladkou kožu sa rozumie koža, ktorá na sebe nemá "chĺpky". Je preto jednoduchšia na údržbu a vlastne aj najbežnejšie používaná.

Očistenie

Než začnete, uistite sa, že ste v dobre vetranom priestore a podložte si plochu novinami, aby ste zabránili škvrnám. Teraz môžeme pokračovať, na odstránenie nečistôt budete potrebovať žinku, misku, alebo lavór s teplou vodou, ďalej použite sedlové mydlo, alebo čistič na obuv s hladkou kožou. Pokiaľ ani jedno z toho doma práve nemáte, použite len žinku s teplou vodou. Nechajte topánky niekoľko minút uschnúť, následne preleštite starým bavlneným tričkom, alebo látkou vhodnou na obuv.

Starostlivosť

Po dôkladnom očistení je dôležité obuv z hladkej kože nakrémovať. Pri nákupe si dajte pozor na farbu krému, pretože napríklad hnedú obuv môžeme iba krémovať hnedým krémom, rovnako tak ďalšie farby príslušnou farbou krému, ktoré dnes dostať na trhu. Vždy sa však hodí mať doma univerzálny priehľadný krém, ktorý sa hodí na všetky farby kože, krémovanie opakujeme v závislosti od podmienok, ktorým obuv vystavujeme. Pri častom nosení obuvi vo vlhkom počasí by sme mali nanášanie krému opakovať častejšie. Tento krok je určený na to, aby sa koža zmäkčila a zvlhčila, tým pádom bude neskôr menej náchylná k vysychaniu a praskaniu. Krémovať by ste mali vždy podľa odporúčania výrobcu uvedeného na obale výrobku (väčšinou sa krém nanesie, nechá sa pár minút zaschnúť a “zmatnieť", a následne sa najlepšie flanelovou handričkou vyleští). Pri nákupe krému vyberajte skôr prírodné výrobky, syntetické sa nevstrebávajú do kože a zostanú len na povrchu, najlepšie bude krém na báze včelieho vosku, alebo bambuckého masla.

Impregnácia

Ďalší a posledný v rade je impregnácia, ktorá zastáva úlohu ochrancu pred vlhkosťou, ktorá môže vašu obuv nenávratne zničiť. Väčšinou sa predáva vo forme spreja, niekedy je aj obsiahnutá v kréme, napriek tomu je však prinajmenšom vhodné použiť aj impregnačný sprej, pretože má oveľa väčší obsah látok, ktoré bránia prenikaniu vlhkosti. Impregnáciu aplikujeme podľa odporúčania výrobcu a ochrannú vrstvu obnovujeme podľa počasia – opäť platí pravidlo, že čím väčšia je v prostredí, do ktorého obuv nosíme vlhkosť, tým častejšia by impregnácia mala byť.

Brúsená koža

Brúsená koža ako pojem veľmi známa nie je, ale keď by sme prešli na rozdelenie tejto kože, tak pod slovom semiš, nubuk, alebo velúr si už väčšina ľudí niečo predstaví. Semiš sa všeobecne nazýva brúsená koža s jemnejším alebo hrubším vlasom. Záleží na tom, ako je brúsená, či z líca, alebo z rubu. Koža brúsená z líca sa nazýva nubuk, je jemnejšia a dá sa na nej "písať" prstom, ale oveľa horšie sa čistí. Velúr je koža brúsená z rubu, preto je hrubšia, a "písať" sa na nej nedá.

Očistenie

U semišu je najlepšie použiť jemnejšiu kefu a miesta kde je obuv zaprášená s ním jednoducho prejsť. Na semiš je dobrá aj obyčajná guma na papier. Pokiaľ máte obuv zašpinenú viac a kefkou to nejde dole, použite vlhkú, ale nie mokrú handričku, najlepšie bavlnenú. Po umytí si môžete dať pauzu, pretože pred ďalším krokom musí byť obuv úplne suchá.

Starostlivosť

Keď je obuv perfektne čistá, môžeme pokračovať. Na rozdiel od hladkej kože, ktorej krém s včelím voskom napomáha ku krásnemu a lesklému vzhľadu, brúsenú kožu by ste krémom zničili. Krém totiž leští, jemné "chĺpky" by zlepil dohromady a urobil vám na obuvi škaredé vzory, o to viac impregnácie musíte použiť.

Impregnácia

Pristúpime k impregnácii, použiť môžeme rôzne spreje vhodné na oživenie materiálu a farby brúsených koží a tiež samotný impregnačný sprej, ktorý bráni prenikaniu vlhkosti do obuvi, ochrannú vrstvu nanášame rovnako ako v prípade hladkej kože niekoľkokrát. Po zaschnutí poslednej vrstvy impregnačného spreja môžeme obuv "vykefovať" pomocou kefky určenej špeciálne na brúsenej kože.

Ďalšie tipy

Každá obuv by sa mala impregnovať ešte pred prvým použitím, kvôli dlhšej výdrži. Pokiaľ ste nestihli impregnovať, držte sa radšej dal od vody, pretože aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, obuv si tým ničíte.