Späť

Ako prestať fajčiť raz a navždy

Pár typov od dlhoročného nefajčiara, fajčiarovi

Ako prestať fajčiť raz a navždy

Ako všetci dobre vieme, fajčenie zvyšuje šance na závažné ochorenie pľúc, srdca, zlyhanie pľúc, infekcie, či rakovinu. Menej známym faktom je, že môže spôsobovať osteoporózu a ďalšie choroby, ktoré spôsobujú rednutie kostí. Ďalšou nevýhodou sú napríklad väčšia tvorba vrások, alebo problémy pri sexe. Prestať s fajčením zlepší vaše zdravie v akomkoľvek veku, bez ohľadu na to ako dlho fajčíte, alebo koľko vyfajčíte cigariet. Čo ale robiť, keď s týmto zlozvykom chcete na dobro skoncovať?

Základné pravidlá, ako skutočne prestať

Vyberte si dátum kedy prestanete. Tento dátum následne neodkladajte, každý dôvod na to je len výhovorkou, prečo neprestať.

Povedzte o tom, že plánujete prestať svojej rodine a priateľom. Rodina a priateľov vás podporia. Môžu napríklad prestať fajčiť pred vami, rozptýliť vás pri potrebe fajčiť, alebo prestať s vami.

Nájdite si spôsob ako prečkať ťažké začiatky bez cigariet. Existuje množstvo “náhrad” fajčenia, napríklad žuvačky, jedlo (ale pozor na množstvo), alebo voľnopredajné odvykacie spreje a náplasti. Je zavedená aj tzv. Národná linka na odvykanie od fajčenia, na ňu- 0908 222 722, sa môžu obrátiť ľudia, ktorí majú záujem prestať fajčiť každý pracovný deň od 8.00 h do 15.00 h.

Odstráňte cigarety a ďalšie tabakové výrobky zo svojho domova, auta, aj práce. Toto je najdôležitejší bod. Keď nastane stresová situácia, alebo máte dlhú chvíľu, väčšina čerstvých nefajčiarov hneď siahne po svojich tajných zásobách a poruší tak sľub čo dali sami sebe. V tomto prípade platí: Čo oči nevidia, to srdce nebolí.

Poraďte sa so svojím doktorom o možnostiach pomôcť s prestávaním. Lekár vám odporučí vhodné prípravky, ktoré vám pomôžu s túžbou na cigaretu, alebo vám odporučia protifajčiarsku poradňu.

Stiahnite si aplikáciu do telefónu. Na App Store, Google Play a podobných miest pre nákup aplikácií je nespočetné množstvo pomocníkov. Obsahujú napríklad odpočet dní, upozornenie na dôležité momenty, alebo minihry na zabavenie, keď máte dlhú chvíľu.

Aké sú symptómy čerstvého nefajčiara?

Medzi najčastejšie problémy patria:

  • Problémy so spánkom
  • Podráždenosť, úzkosti, nepokoj, zápalnosť
  • Problémy s koncentráciou
  • Niektorým ľuďom môže nedostatok nikotínu spôsobiť "dočasné" depresie.

Preto neprepadajte panike, keď Vás jeden z týchto problémov zastihne. Je to iba dočasné.

Čo pomôže zvýšiť šance na úspech?

Môžete napríklad:

  • Začať cvičiť, alebo viac chodiť
  • Držte sa, pokiaľ možné, ďalej od fajčiarov a miest, ktoré si spájate s fajčením.
  • Majte pri sebe vždy žuvačku, cukrík, alebo niečo čím zamestnáte svoju pusu. Keď budete mať chuť na cigaretu, skúste ju tým nahradiť.
  • Nevzdávajte to, aj keď znova začnete fajčiť. Väčšina ľudí potrebuje niekoľko pokusov na to, aby uspela.