Späť

Ako sa nezničiť jarným upratovaním

Nenechajte sa vystresovať povinnosťami na začiatku jari

Ako sa nezničiť jarným upratovaním

Konečne začala jar, zimné bundy mieria do šatníkov, staršie lyže a korčule do bazárov a začína sa sezóna alergií. S jarou sa však často spája ešte jedna aktivita, a to jarné upratovanie.

Odkiaľ sa táto zvyklosť vzala, a ako sa nenechať priviesť do stresu- alebo nedajbože zraneniu? Na to sa vám pokúsi odpovedať náš dnešný článok.

Pôvod jarného upratovania

Úplne prvé zmienky niečoho čo by sa dalo nazvať jarným upratovaním sa dajú nájsť vo zvyklostiach Perzie – dnešného Iránu. Táto tradícia, pôvodne známa ako "trasenie domom", sa spája k nástupu Perzského nového roku, ktorý začína prvým jarným dňom. Ďalšie zmienky sa dajú nájsť v židovstve, odkiaľ pravdepodobne tradíciu prebrali aj ortodoxná a katolícka cirkev, a zaradili túto aktivitu ako akúsi súčasť Veľkej noci.

mytí oken

Robíte to pre svoj pocit

Hovorí sa že spokojná myseľ sa odvíja od množstva faktorov, to sa tiež spája s jarným upratovaním. Zamerajte sa na výsledok a myslite na to, že najlepší pocit budete mať z čistého interiéru Vy. Upratovanie si naplánujte na deň, kedy viete, že budete mať celý deň voľno a snažte sa upratovanie stihnúť za jeden deň. Nie, že by sme Vás chceli vyčerpať, ide o to, že sama budete mať skvelý pocit, až sa večer pozriete na výsledok práce s myšlienkou, že ďalší deň si môžete len užívať pocit čistoty a organizovanosti. V tomto bode musíme odporučiť zamerať sa na spálňu ako prvú a najdôležitejšiu. Je to miesto kde večer zaspávate a ráno sa prebúdzate, takže neporiadok a neorganizovanosť môže ovplyvniť Vašu psychiku pokojne na celý deň.

Plánovanie je základ

Než sa do práce pustíte, premyslite si, ako bude Vaša práca postupovať. Postupujte miestnosť po miestnosti, aktivitu po aktivite. Ako skúsenej gazdinke Vám asi ani nemusíme hovoriť, že najlepší postup upratovania je zhora nadol – najskôr prach zo skríň, potom oprašovanie obsahu políc a nakoniec vytieranie podlahy, prípadne čistenie koberca. Po každej dokončenej miestnosti si tiež urobte pár minút na odpočinok a môžete sa treba aj pretiahnuť (v tomto článku napríklad nájdete 5 cvikov proti bolesti chrbta– zde).

uklizený pokoj

"Prečo sa to tu váľa už 10 rokov?”

Veci ktoré už nepotrebujete, neplnia pôvodný účel použitia, a iba zaberajú miesto? Nemilosrdne ich vyhadzujte. Celý interiér sa prevzdušní, bude Vám pripadať väčší a viac organizovaný. Aj keď ste vášnivá zberateľka napríklad porcelánových slonov, dobre si rozmyslite či pre Vás majú hodnotu, alebo sú len zásobárňami prachu.

Tým sa dostávame k záveru článku, posledná rada možno vyznie trochu fádne, ale verte, že Vás spoľahlivo ocenia a dodá Vám pocit spokojnosti. Pred tým než s upratovaním začnete, odfoťte si každú miestnosť a až skončíte, pozrite sa na rozdiel a nezabudnite sa za takú dobrú prácu pochváliť :)