Späť

Ako sa správne starať o Leonsky

Čo nezanedbať a čomu sa naopak vyhnúť

Leonsky sú anatomicky tvarovaná obuv vyrábaná z pravej kože. Ako sa o ne ale správne starať? Dnes som si pre vás pripravila článok, ako sa správne postarať o našu obuv, aby vám vydržala čo najdlhšie ako nová. Nie je to vôbec zložité, keď budete dodržiavať nasledujúce pravidlá:

Vyhýbajte sa vlhku

Naša obuv je z väčšiny vyrobená z pravej kože a tak je pre ňu vlhkosť ako mor. Je vhodná aj na použitie vonku, ale ak je vonku mokro, odporučila by som zvoliť inú obuv. Leonsky sa môžu následne začať rozlepovať, alebo sa koža nenávratne poškodí. Býva to bohužiaľ jedným z najčastejších dôvodov na reklamáciu.

Občas potrebujú výživu

Vrchná koža topánok je v princípe rovnaká ako naša koža. S tým rozdielom, že už je "mŕtva" a nemôže sa sama vyživovať. Preto jej musíme živiny dodávať umelo, aby sa nevysušila a nepopraskala. Na tento účel sú najvhodnejšie kondicionéry, výživové krémy, alebo hydratačné mlieka. Zoženiete ich v každom kamennom obchode s obuvou, a stojí okolo štyroch eur (mne vystačí jedna fľaštička väčšinou na cca rok a pol).

Nechajte ich dýchať

Vlhkosť neprichádza iba zvonku, ale aj zvnútra. Mnohé z našich topánok síce sú pekne voľné a vzdušné, ale aktívna ľudská noha jednoducho narobí svoje. Aj po krátkej prechádzke by ste Leonsky mali dať na dobre vetrané miesto. Ak sú premočené, vypchajte ich novinami, alebo iným materiálom ktorý vlhkosť nasaje. Ale pozor, nevystavujte topánky k zdroju tepla! Vysoké teploty ich môžu veľmi ľahko poškodiť.

Používajte impregnáciu

Určite ste si všimli, že vlhkosť býva častým problémom, ktorý naše topánky ničí. Preto je výhodné poistiť sa a vaše topánky naimpregnovať, čím sa ich vodeodolnosť výrazne zvyšuje. Konkrétny štýl impregnácie potom záleží od typu kože, najčastejšia je ale klasická sprejová chémia, ktorá je lacná a spoľahlivá. Pred impregnáciou musia byť topánky čisté a hlavne dokonale suché, najlepšie hneď po kúpe. Tým dosiahnete najlepšie vstrebanie impregnačnej látky. Tú potom dôkladne naneste po celom povrchu, následne topánky odložte na dobre vetrané miesto a nechajte impregnáciu zaschnúť.

Správne čistenie – Nie je koža ako koža

Topánky jednoznačne neperte, mohli by ste ich nenávratne poškodiť. Zanesený povrch radšej vytrite suchou alebo ľahko navlhčenou handričkou. Ďalší postup sa potom odvíja od konkrétneho typu povrchu:

Lakovanú kožu s hladkým lesklým povrchom rozhodne nekefujte, zničili by ste povrch. Tu poslúžia najlepšie krémy, a následné leštenie. Samotný krém či vosk by mal na vodeodolnosť stačiť.

Semiš, či nubuk, je pravým opakom. Jemne chlpatý povrch má kefovanie veľmi rád, rovnako tak ako váš maznáčik. Na krémovanie ale zabudnite. Pre vodeodolnosť použite impregnáciu na vlasovú ušeň.

Hladká koža je typom najčastejším, a v starostlivosti sa nachádza niekde medzi predošlými dvoma. Môže sa kefovať, ale jemne. Na oživenie farieb použite emulziu, na vodeodolnosť potom impregnáciu.

Nezabudnite po každom kroku (čistenie, krémovanie, impregnácia), dať topánkam pár minút na vysušenie a uvoľnenie. Ďakujeme, že naše Leonsky nosíte a dúfame, že ich ešte dlho nosiť budete.