Späť

Aký vplyv má jedálniček na zdravie Vašich nôh

Správna výživa nie je len o štíhlej línii

Aký vplyv má jedálniček na zdravie Vašich nôh?

Väčšina jedál, hlavne tie s veľkým obsahom cukru, môžu spôsobovať zápal a tieto zápaly môžu ohroziť zdravie vašich nôh. Keď väčšina ľudí premýšľa o výžive a ich zdraví, nemajú problém si spojiť jedlo a zhadzovanie kíl, alebo zdravie srdca, hovorí Jaroslav Lux, podiater, (lekár, ktorý sa špecializuje na problémy v oblasti nôh) z Českej podiatrickej spoločnosti. To ale nie je jediný efekt, ktorý na telo má váš jedálniček. Vplyv má aj na mnoho ďalších častí tela a nohy sú jednou z nich.

„Keď ľuďom vysvetľujem, že nohy sú prepojené so zvyškom tela, a príslovie “ste to, čo jete” naozaj platí, sú prekvapení. V momente keď zmenia jedálniček, cítia sa lepšie, a až po tom to pochopia,“ hovorí.

Nohy a výživa: boj proti zápalu a bolesti

Jeden z problémov, ktorý je spojený s výživou a môže ovplyvniť vaše nohy, je zápal, hovorí doktor Lux. Niektoré jedlo môže ovplyvniť chemikálie vo vašom tele, ktoré môžu spôsobiť zápaly. Zápal toho typu sa môže vo vašej nohe objaviť ako plantárna fascitída, tá spôsobuje zapálenie väzu, ktorý vedie od päty k prstom po celej dĺžke chodidla, a v horších prípadoch zabraňuje chôdzi. Väčšina obľúbeného jedla z každodenného jedálnička podporuje zápaly, rafinované obilniny, cukry a nenasýtené tuky, nachádzajúce sa vo väčšine polotovarov a nezdravom jedle, alebo nasýtené tuky v červenom mäse a tuky s Omega-6, ktoré sú používané na výrobu rastlinných olejov, ako napríklad kukuričný, sójový a slnečnicový olej.

Navyše, niektorí ľudia mohli už prekročiť hranice zápalu v tele a ich telo sa bráni chronickou potravinovou alergiou napríklad na obilniny, hovorí Lux. Ďalším podporným faktorom zápalu je konzumácia veľkého množstva potravín, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, napríklad cukríky, biela múka a cestoviny.

Vo výsledku doktor Lux svojim pacientom odporúča na redukciu zápalu:

Jesť viac tukov s Omega-3.

Tučné ryby ako napríklad losos, alebo potravinové prípravky, ktoré obsahujú rybí tuk, sú dobrým zdrojom tukov s Omega-3. Omega-3 pomáhajú redukovať zápal a štúdie preukázali, že rybí tuk by mal v správnej strave vyvažovať ostatné tuky.

Väčšina ľudí má vo svojom jedálnom lístku oveľa viac omega-6 ako omega-3, jedálniček s rybami môže vytvoriť rovnováhu.

Generálka jedálnička

Zdravšia strava môže poskytnúť protizápalové účinky na nohy a celkovo vaše zdravie. Základom je jesť viac zelenej zeleniny a čerstvých byliniek. Rafinované obilné jedlá a cukrovinky je lepšie vynechať, hovorí Lux.

Nohy a výživa: ďalšie zdravotné spojenie

Dve najbežnejšie choroby, ktoré postihujú milióny ľudí, sú ochorenia periférnych tepien a cukrovka. Obe tieto choroby môžu ublížiť vašim nohám poškodením tepien, ktoré privádzajú krv do dolných končatín.

Vďaka dobrej výžive môžete vaše nohy vyvarovať týmto chorobám. Podľa Českej podiatrickej spoločnosti môžete znížiť riziko ochorení periférnych tepien diétou s nízkym obsahom sodíka, nasýtených a nenasýtených tukov, ale bohatú na ovocie a zeleninu. Štúdia z roku 2015 v denníku cievnej chirurgie odporúča konzumáciu omega-3 ako spôsob, ako znížiť riziko ochorenia periférnych artérií.

Ak máte cukrovku, zdravá výživa môže pomôcť chrániť nohy pred komplikáciami vášho zdravotného stavu. Všeobecne ČPS odporúča pre ľudí s diabetom jedálniček bohatý na celozrnnú múku, fazuľu, zeleninu a ovocie, chudé mäso a obmedzené množstvo tukov a sladkostí.

Či už jete zdravšie, kvôli zlému zdravotnému stavu, alebo aby ste sa vyhli chorobám, dodržujte odporúčania ČPS a zaistite, aby vaše nohy spolu so zvyškom vášho tela aj naďalej slúžili.