Späť

Boj so stresom? Naučte sa mu čeliť!

Ako ovplyvňuje naše telo a čo ho vyvoláva?

Boj so stresom? Naučte sa mu čeliť!

Súčasný životný štýl kladie značné nároky na našu výkonnosť. Prílišné pracovné vypätie, ale aj problémy v osobných vzťahoch vyčerpávajú našu prirodzenú obranyschopnosť a často vedú k preťaženiu organizmu. Čo presne je stres? Vo všeobecnom poňatí pojem stres označuje reakciu organizmu na nadmernú záťaž. Pokúsim sa vám poradiť s hlavnými príčinami a ako sa naučiť ho zvládať.

Čo ho vyvoláva?

Bežné stresory (stresové podnety) môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín. Jednak psychické faktory, ako napríklad tlak na trvale vysoké výkony, rôzne skúšky, príliš krátke termíny úloh, zlé medziľudské vzťahy na pracovisku. Zo sociálnych príčin to môžu byť konflikty v osobných vzťahoch, nevera, sklamanie, šikanovanie, fajčenie a nedostatok spánku. Najväčšími stresormi sú traumy, čo znamená rozvod, úmrtie, znásilnenie, ale aj svadba, či narodenie dieťaťa.

Ako ovplyvňuje naše telo?

Veľa ľudí berie aspoň malé množstvo stresu ako motiváciu, napríklad k lepším pracovným výkonom, stres v tomto množstve nie je taký škodlivý. Naše telo ale pod vplyvom väčšieho množstva stresu chátra a „vybijú baterky“. Nedokáže správne prijímať potrebné množstvo živín a energie a to čo mu zostáva vyplytvá na riešenie stresu. Preto sa pri strese narúša chuť do jedla. Následkom potom je buď chudnutie, alebo naopak nezdravý prírastok váhy. Tak či tak náš zažívací trakt trpí. V dôsledku toho nás môže tlačiť žalúdok, môžeme mať hnačku, alebo zápchu, začnú vznikať zápaly či vriedky.

Začínajú problémy so sústredením, človek trpí migrénami, alebo tzv. tenznými bolesťami hlavy a bolesťami chrbta. Znižuje sa imunita a tým pádom sme náchylnejší na ochorenia ako je chrípka, herpedae ​​vírusy (opary, bradavice, genitálne opary), alebo aj zápaly močového ústrojenstva. Ochabuje srdce a dýchací trakt. Srdce je nedostatočne prekrvované a reálne vzniká riziko astmy a infarktu.

Reagujú na stres ženy inak ako muži?

Ženy a muži trpia odlišnými psychologickými poruchami v súvislosti so stresom. Zatiaľ čo ženy kvôli prílišnému stresu častejšie trpia depresiami a úzkostnými stavmi, muži viac tiahnu k zneužívaniu alkoholu, čo vedie k vzniku závislosti.

Ako bojovať so stresom?

Stres sa naučíme lepšie zvládať, keď sa naučíme „dobíjať baterky“. Spôsob boja so stresom súvisí s našou vnútornou silou a odvahou veci riešiť, postaviť sa za seba a ďalšie stresory si do života nepúšťať. Mali by sme sa naučiť stres správne identifikovať. To znamená, úprimne si povedať, čo ma stresuje a počúvať aj okolie, ktoré nás často na naše problémy upozorňuje a pripustiť si ich. Všeobecne je najlepšie nezabúdať na voľný čas a vzťahy, ako v rodine tak aj mimo nej. Ak je váš problém že nemáte žiadny voľný čas, jednoducho si ho vyhraďte, nenechajte si zobrať svoj život - povedzte NIE. Zaraďte si do života pohyb, striedať pracovné aktivity s odpočinkom, dobre jesť a dostatočne piť a hlavne, tráviť čas s tými, ktorých máme radi.