Späť

Bolesť priehlavku - prečo vzniká a ako na ňu

Chcete vedieť, čo bolesť spôsobuje a ako tomu predísť?

Bolesť priehlavku - prečo vzniká a ako na ňu

Rozhodla som sa opísať ďaľší z častých problémov s ktorým sa na mňa obraciate. Bolesť v priehlavku z rôznych dôvodov postihne každého z nás. Chcete vedieť, čo bolesť spôsobuje a ako tomu predísť? Pokračujte v čítaní.

Vedeli ste, že priemerný človek na nohách denne strávi dokopy 5 hodín a urobí až 10 000 krokov? To pre vaše nohy znamená veľký tlak. Naše nohy sú štrukturované tak, aby absorbovali šok z každého kroku, ale preťaženie, zlý zdravotný stav a zranenia môžu viesť k bolestiam priehlavku. Noha je zložená z 26 kostí a 33 kĺbov, spojených viac ako 100 svalmi, väzmi a nervami. 

 

Symptómy

Síce možno zažívate "iba" bolesť priehlavku, môžu ale existovať aj ďalšie príznaky, ktoré odkážu na inú diagnózu. Môžu zahŕňať:

- teplota v mieste bolesti

- citlivosť

- začervenanie

- opuch

- bolesť, ktorá sa zhoršuje pri chôdzi alebo státí a pri odpočinku sa zlepšuje

- problémy pri chôdzi a státí

Čo spôsobuje bolesť?

Častým dôvodom bolesti v priehlavku sú námahové zlomeniny. Rovnako tak aj priehlavkové fraktúry. Môžu byť spôsobené repetitívnymi pohybmi, slabými svalmi, nesprávne usporiadanými kosťami, artrózou, malou hustotou kostí a zraneniami. Ďalším z dôvodov bolesti sú ochorenia ako dna, cukrovka, zápaly šliach a artróza. Medzi hlavné dôvody, prečo bolesť v priehlavku vzniká patrí napríklad: 

- problémy s kosťami a kĺbmi (zlomeniny, podvrtnutie, deformácie)

- problémy s nervami (metatarsalgia, škripnutie)

- zápaly šliach

- nesprávna obuv

- preťažovanie nôh

- tehotenstvo, hormonálna nerovnováha

- lieky

- starnutie

Diagnostika

Určite by ste na toto téma mala kontaktovať svojho pediatra alebo obvodného lekára. Ten spraví pohybové a vizuálne vyšetrenie pohybmi s a bez záťaže. Svaly, nervy, šľachy, kosti a väzy vyšetrí rentgenom, magnetickou rezonanciou či ultrazvukom, aby sa vylúčili konkrétne ochorenia alebo zranenia. Pravdepodobne bude chcieť, aby ste mu ukázala obuv, ktorú nosíte, aby mohol skontrolovať abnormálne opotrebovanie, prípadne odporúčiť zdravotnícku obuv. 

Liečba

Je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť proti bolesti priehlavku. Navštíviť pediatra alebo odborníka na nohy by mal byť prvý krok. Liečba bolesti priehlavku je založená na príčine a závažnosti bolesti. Väčšina lekárov vám odporúči 4 veci: oddych, ľad, ovínadlo (stiahnuť nohy) a vyložiť si nohy. Jedná sa o štyri základné prvky používané k liečbe akéhokoľvek druhu zranení nôh. Ďalšie možnosti liečby môžu zahŕňať:

- lieky bez predpisu (aspirin, ibuprofen a ibalgin) na zníženie bolesti

- mäkkú zdravotnícku obuv, prípadne dočasné vložky

- lieky na predpis pre závažnejšie príznaky

- naťahovanie svalov nôh (liečebné cvičenia)

- tejpovanie

- obmedzenie aktivity

- operácia (pri ťažkých prípadoch)

Pokiaľ je bolesť spôsobená nesprávnou obuvou, problém môže byť vyriešení akonáhle sa zakúpi nová, mäkká a zdravotnícka obuv. Váš lekár vytvorí vhodný liečebný plán založený na riešení príčiny bolesti. To môže zahŕňať vyššie uvedené možnosti.