Späť

Bylinky a zelenina, ktoré zmiernia opuchy nôh

Bylinky môžete užívať vo forme čaju alebo obkladu

Bylinky a zelenina, ktoré zmiernia opuchy nôh. Jedzte ich predovšetkým v horúčave.

Opuchy nôh sú nepríjemnou záležitosťou. Nekazia iba estetický dojem, ale predovšetkým sa v tomto probléme odrážajú možné zdravotné neduhy. Ako opuchy nôh zmierniť?

Opuchy nôh

Za opuchy nôh môže často zadržiavanie vody v tele, hormonálna nerovnováha, choroby obličiek, niektoré liečivá, cukrovka alebo aj vysoké letné teploty. Opuchmi nôh trpia aj ľudia, ktorí musia dlhodobo stáť alebo naopak strnulo sedia. Jedným z hlavných vinníkov je aj nadmerný príjem sodíka. Pokiaľ vás teda opuchy trápia, obmedzenie slaných a tučných jedál by malo byť prioritné.

Prevencia opuchov nôh

Nohy prenášajú celú našu váhu. Preto by sme na ne nemali zabúdať. V priebehu dňa ich pretiahnite, krúťte členky alebo skúste chodiť po špičkách, po pätách a po stranách plôšok. Obmedzte sedenie s nohou cez nohu. Spomaľuje to prúdenie krvi v končatinách, čo vedie aj k opuchom. Nezabudnite aj na pohodlné obutie a zredukujte nosenie podpätkov na nevyhnutné minimum. Predovšetkým v horúcich dňoch dodržujte pitný režim.

Bylinky na opuchy nôh

Bylinky môžete používať buď vnútorne vo forme čaju, alebo si z nich urobiť kúpeľ alebo obklad.

Koreň lopúcha

Koreň lopúcha dokáže zmierniť opuchy vyplývajúce predovšetkým zo srdcových a obličkových problémov. Prečisťuje krv a používa sa ako tonikum pre srdce. Koreň môžete konzumovať aj ako zeleninu.

Púpava

Púpava má močopudné účinky. Zabraňuje tak zadržiavaniu vody v tele. Čistí aj krv a podporuje činnosť obličiek. Konzumujte predovšetkým púpavové listy. Tie si môžete dať do šalátu alebo si z nich uvariť čaj.

Žihľava

Žihľava podporuje detoxikáciu a je nabitá vitamínmi a minerálmi. Môžete si z nej pripraviť kúpeľ alebo čaj. Toho by ste mali vypiť 2 šálky denne.

Petržlen

Petržlen pôsobí, rovnako ako púpava, močopudne. Má tiež vysoký obsah vitamínu C a dokáže skvele dochutiť jedlo, takže vám obmedzenie soli nebude robiť taký veľký problém. Z petržlenu si môžete pripraviť aj čaj. Stačí, keď jednu čajovú lyžičku sušených alebo čerstvých lístkov nasypete do šálky a zalejete vriacou vodou. Lúhujte 15 minút. Diuretikum si môžete vyrobiť aj z koreňa petržlenu. Nastrúhajte ho na jemno a 1 polievkovú lyžicu zmiešajte so 400 ml vriacej vody. Čaj nechajte odstáť cez noc, ráno sceďte a užívajte 3x denne.

Zelenina na opuchy nôh

Na opuchnuté nohy zaberá aj pravidelná konzumácia zeleniny s močopudnými účinkami. Medzi ne patrí napríklad mrkva, kukurica, fenikel, karfiol alebo tekvica Hokkaido. Skvelá je aj šalátová uhorka, ktorá je navyše nízkokalorická. Konzumujte aj paradajky, špargľu, šalát a rukolu. Na odvodnenie organizmu a zmiernenie opuchov sa tiež hodí červená repa. Pomáha totiž vylučovať soľ z tela