Späť

Slovenské superpotraviny - poznáte vitamínové bomby Slovenska

Poznáte superpotraviny? Našli sme pre Vás slovenské varianty, ktoré sú nám bližšie.

Slovenské superpotraviny poznáte vitamínové bomby Slovenska?

Poznáte superpotraviny? Našli sme pre Vás české varianty, ktoré sú nám bližšie- podnebným pásmom, históriou, chuťou, cenou a hlavne dostupnosťou.

Superpotravina je definovaná ako „výživovo bohatá potravina, ktorá je považovaná za obzvlášť prospešnú pre zdravie, telesnú a duševnú pohodu“. Väčšinu z nich ľahko vypestujete na vlastnej záhradke, alebo nazbierate v lese. Desia Vás cudzokrajné názvy ako goji, chia, morské riasy, čínske huby? Našli sme pre Vás ich české varianty, ktorými môžete obohatiť jedálniček. Možno vás prekvapí, že si ich dávate dnes a denne a vôbec nestoja toľko ako exotické suroviny. Na čo teda dať, keď chcete obohatiť svoj jedálniček na český spôsob?

Ľanové a konopné semienko namiesto chia semiačok

Favoritom sú semienka, napríklad ľanové alebo konopné. Je ľahko stráviteľným zdrojom bielkovín a zásobárňou esenciálnych látok. Ľanové semienko je na tom podobne, a svojimi vlastnosťami môže konkurovať chia semiačkam. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré telo nedokáže vyrobiť. Je ich najlacnejší zdroj, čiastočne nahradí napríklad drahé morské ryby. Stačí ho len rozdrviť, alebo rozmixovať, a používať napríklad do sušienok, šalátov, alebo do müsli. Navyše upravuje funkciu čriev a tak bez problémov nahradí psyllium.

Vlašské a lieskové orechy namiesto kešu

Milovníci nepečených sladkostí sa nezaobídu bez kešu orechov. Lacnejším, dostupnejším a českým variantom, sú vlašské orechy. Znižujú hladinu cholesterolu a riziko infarktu, posilňujú črevá, pozitívne pôsobia na vlasy, nechty a pokožku. Tiež sú dobré ako prevencia chudokrvnosti a proti nervovému vyčerpaniu, stresu a depresiám. Skúste ich cez noc namočiť do vody a uvidíte, ako sa zmení ich chuť.

Čučoriedky a černice namiesto acaí

Čučoriedky chránia telo pred infekciami, majú pozitívny účinok pre oči, a tiež napríklad pomáhajú vyrovnávať hladinu cholesterolu a tuku v tele. A tak by sme mohli pokračovať aj ďalej. Koncentrované množstvo vitamínov a ovocných cukrov v spojení s minimálnym množstvom tukov robí čučoriedky ideálnym prírodným letným multivitamínom. Sú skvelé na klasickom koláči. Svoju podobu s acaí, ktoré tak môžu nahradiť, rozhodne nezaprú. Veľmi podobný efekt pre telo ako čučoriedky majú aj maliny alebo černice, ktoré sú bohaté na horčík, draslík, vápnik alebo vitamín A.

Medvedí cesnak a kvasené potraviny namiesto kimchi

Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum. Obsahuje vitamín A, C, vápnik, železo, fosfor alebo draslík. Kyslá kapusta a mnoho ďalších fermentovaných potravín sú superpotraviny, ktoré nášmu telu dodávajú neuveriteľnú silu, energiu a zdravie, superpotraviny, ktoré už naši predkovia po stáročia využívali. Nekupujte ale kyslú kapustu v obchode, vo fľašiach sa predáva sterilizované a sterilizáciou sa odstráni aj vitamín C. Stačí tak siahnuť k babičke do pivnice pre sud a už nebudete musieť na kimchi do kórejských špecialít.