Späť

Chia semienka

Chia semienka môžu byť skvelým spestrením vášho jedálnička

Chia semienka môžu byť skvelým spestrením vášho jedálnička. Vďaka ich nie príliš výraznej chuti ich môžete zakomponovať do takmer každého receptu, nebojte sa experimentov!

Čo sú chia semienka?

Chia semienka sú plody šalvie hispánskej. Fungujú ako výborný a moderný doplnok zdravej stravy. Na svoje si prídu konzumenti rastlinnej stravy, chia semienka môžu do svojich jedálnych lístkov pohodlne zaradiť vegáni aj vegetariáni. Okrem omega-3 mastných kyselín obsahujú celý rad ďalších vitamínov a minerálov.

Chia semienka- účinky

Vlákniny obsiahnuté v semienkach pôsobia blahodárne na zažívanie. Tiež na seba viažu vodu, čím nezištne chránia telo pred dehydratáciou. Organizmus podporujú pri liečbe diabetu druhého typu a účinne znižujú krvný tlak. Pokiaľ nemusíte mliečne výrobky, sú pre vás chia semienka tou správnou voľbou, obsahujú totiž päťkrát viac vápnika ako mlieko.

Čo obsahujú chia semienka?

Aktuálne môžeme naraziť na viac typov chia semienok. Najväčším rozdielom je farba.

Obsahy sa líšia iba v rádoch desatín percent, nie je teda potrebné dlho premýšľať nad tým, ktoré semienka sú pre nás najlepšie. Všetky chia semienka obsahujú základné živiny, ktorými sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Navyše sa v nich skrývajú omega-3 mastné kyseliny, vláknina, množstvo vápnika a vitamíny E a C. Porcia 100 gramov semienok sa rovná približne 520 kalóriám, odporúčaná denná dávka je okolo 20-25 gramov. Pre ľudí s väčšou fyzickou záťažou je v poriadku pokojne 30 gramov denne.

Chia semienka- recepty

Chia semienka sa hodí skoro ku všetkému, nebojte sa ich doplniť do svojich vlastných receptov. Klasické kombinácie tvoria s jogurtmi, populárne sú chia kaše, chia sušienky, chia domáci džem alebo domáce müsli. Chutnou a trendy voľbou je chia puding, ktorý má veľmi jednoduchý recept:

  • 100 g semienok chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml mlieka alebo nejaké alternatívy (kokosové, mandľové...)
  • 2 lyžice ľubovoľného sirupu na dosladenie

Postup:

1. Do väčšieho uzatvárateľného pohára vložte všetky ingrediencie. Pohár zatvorte a pretrepte tak, aby sa zmes dôkladne premiešala a semienka nevytvárali zhluky

2. Nechajte pár minút odpočinúť a potom znova premiešajte

3. Zmes rozdeľte približne na tretiny do menších pohárov a nechajte cez noc v chladničke, aby mohol puding správne stuhnú