Späť

Cviky na bedrá - Dornova metóda

Jednoduchý návod na cvičenie podľa doktora Dorna

Cviky na bedrá - Dornova metóda

Trápia Vás bolesti bedrových kĺbov? Stáva sa Vám, že Vás pri určitom pohybe pichne v slabine? Alebo Vám doktor povedal, že máte šikmú panvu, jednu nohu kratšiu, alebo skoliotické držanie chrbtice? Je tu pre Vás Dornova metóda! V mnohých prípadoch vyrieši vaše problémy a zbaví vás bolesti. Máme pre vás jednoduchý návod, ako na to:

Cvičenie bedrových kĺbov s uterákom

Ľahnite si na chrbát na rovnú podložku, v kolene aj bedrách ohnite nohu zhruba v uhle 90°. Prevlečte uterák pod zadok a skúste, či pri ťahu oboch koncov uteráka k protiľahlému ramenu tlačí uterák na bedrový kĺb. Potom s ťahom a výdychom pokladajte nohu na podložku. Opakujte 8x v každej sérii, potom nohy vymeňte.

Precvičenie bedrových kĺbov v stoji

Tento cvik je vlastne variácia prvého cviku. Prednožte jednu nohu tak, aby v bedrách aj v kolene bol pravý uhol. Dlaní zatlačte na vrchol stehennej kosti pri bedrovom kĺbe, a s výdychom položte nohu na podlahu. Druhou rukou sa pridržujte pevné opory kvôli stabilizácii chrbtice. Opakujte 8x v každej sérii, potom nohy vymeňte. Cvik je vhodný na uvoľnenie po dlhom sedení, alebo napríklad po šoférovaní.

Posilnenie bedrových väzov (vnútorných aj vonkajších)

Posaďte sa rovno na stoličku, kolená v pravom uhle a vzdialená od seba na šírku bokov, chodidlá celé na zemi. Vnútorné väzy si posilnite tak, že si medzi kolená vložte stočený uterák, stláčajte ich silou k sebe, a s výdychom počítajte pomaly do ôsmich. Na posilnenie vonkajších väzov uterák zložte pozdĺžne, obmotajte si ho zospodu okolo stehien pri kolenách a hore ho skrížte. Kolená aj ruky ťahajte silou od seba, s výdychom pritom počítajte do ôsmich. Oba cviky vykonajte 8x.

Nikdy nerobte žiadny z cvikov cez bolesť. Obrňte sa poriadne trpezlivosťou a cvičte denne, jedine tak Vám cvičenie pomôže. Prajem Vám veľa zdravia a silné nervy :)

Zdroj fotografií: ahaonline.cz