Späť

Cviky na halluxy - Dornova metóda

Ako Vám Dornova metóda pomôže s halluxami

Cviky na halluxy - Dornova metóda

Máte krivé palce? Na Slovensku týmito problémami trpí každý dvadsiaty človek, najčastejšie ženy vo veku od 40 rokov. Rozhodne v tom nie ste sama. Vyskytujú sa prevažne u ľudí s nesprávnou- neprirodzenou pozíciou v bedrových kĺboch, nadváhou, nevhodnou obuvou, ale môže ísť o vrodenú príčinu. Halluxy sú veľmi časté u pacientov s plochonožím.

Nie je preto divom, že sa tohto nepekného problému chcú pacienti zbaviť. Nie každý však chce staviť na operatívne riešenie, ponúka sa aj možnosť využiť riešenie konzervatívne, teda pomocou špeciálnych postupov a cvikov. Pokiaľ sa chcete pustiť do tohto riešenia, je nutné sa vybaviť značnou vytrvalosťou a trpezlivosťou. Záleží samozrejme aj na stupni zakrivenia a hlavne na zmnožení chrupavky kĺbu.

Uvoľnenie kĺbu - “Kývanie”

Palec je nutné najskôr zo svojej stuhnutej pozície uvoľniť. Kývame s ním zo strany na stranu. Snažíme sa uvoľniť stuhnutý kĺb a snažíme sa čo najviac ho vytlačiť smerom proti vybočeniu (medzi nohy), navrátiť ho akoby do správnej polohy. Odporúčam vykonávať cca 10 minút denne aspoň 14 dní. Až potom, čo pocítite uvoľnenie kĺbu, môžete začať s ďalšími cvikmi (môže to trvať niekoľko dní aj mesiac).

Navrátenie do správnej pozície - „Žmýkanie“

Chodidlo držíme jednou rukou pod kĺbom palca a tou tlačíme smerom dole. Zároveň druhou rukou držíme palec nad hlavným kĺbom a otáčame opačným smerom, podobne ako pri žmýkaní bielizne. Súčasne ťaháme rukami od seba, rozťahujeme kĺb. Opakujeme 10-20 krát za sebou, raz denne, podľa bolestivosti.

Usadzovanie kĺbu

Najskôr rukou ohneme palec o 90° smerom k zemi, následne ho vraciame späť na pôvodné miesto s tým, že vyvijíme protitlak palcom na ruku. Tento pohyb pripomína prácu so slamkou s kolienkom, kedy ho najskôr ohnete do pravého uhla a potom sa ho snažíte späť narovnať. Opakujeme 3-5 krát za sebou, raz denne.

Zdroj fotografií: http://www.imzadi.cz