Späť

Dámské papuče a ich cesta na módny vrchol

Lagerfeld: ,,Tepláky sú znakom prehry. Ztrácaš kontrolu nad svojím životom, tak si kúpiš tepláky."

Dámské papuče, ktoré sa dostali na módny vrchol, bez toho, aby o to usilovali

Keď som v roku 1996 pod vianočným stromčekom našla darček, ktorý svojím tvarom pripomínal krabicu s cool teniskami, zažívala som podobnú eufóriu ako Michal Šebek z Pelíškov. A rovnako ako on som aj ja cítila veľké sklamanie, keď sa v balíčku ukrývalo niečo iné - papuče. ,,Potrebuješ nové prezuvky do školy," reagovala vtedy moja matka. Asi nikoho neprekvapí, že v januári som s nimi na chodbách bratislavskej základky veľa parády neurobila. Tieto zdravotnícke papuče ešte k tomu nenosila len moja babička, ale aj starí rodičia ostatných spolužiakov. Možno práve vtedy bolo zasiate semienko mojej nenávisti ku korkáčom všetkého druhu. Moja nechuť nosiť papuče dosiahla vrchol o desať rokov neskôr, keď som s priateľmi išla do jednoho z tanečných klubov v Cannes - bola som jediná, koho vyhadzovač odmietol pustiť dovnútra. Kvôli papučiam.

Dámske papuče

Jední ich milujú, druhí nenávidia. A iba máloktorý kúsok dokáže vzbudiť podobnú kontroverziu, ako papuče. Papuče sú unikátne predovšetkým svojím pohodlím a teraz sa konečne dostali do hľadáčika popredných módnych značiek. Jedno letné doobedie o ďalších desať rokov neskôr prišiel môj vtedajší kolega Marek do kancelárie v čiernych zdravotníckych korkáčoch. ,,To ale nemyslíš vážne, že nie?" reagovala som neveriacky. Nejak som si nechcela pripustiť, že časy sa menia a že tieto papuče sa stávajú módnou záležitosťou. Do roka a do dňa sa zdravotnícke papuče objavili na prehliadke značky Célina, tento rok aj v kolekciách Valentino či Rick Owens.

Nie je možné, aby sa tento kúsok obuvi stal módnym!

Módni návrhári sa dlho bránili myšlienke priniesť na prehliadkové móla niečo, čo má byť predovšetkým pohodlné, a spraviť to moderným. Z vety: ,,Papuče na móle?! Ty si snáď robíš srandu!", k štýlovému perfektne padnúcemu pohodlnému kúsku obuvi s moderným outfitom - tak by sme popísali vývojovú cestu tohoto, často neprávom ignorovaného typu obuvi.
O tom, že časy sa menia, píše vo svojom článku pre Esquire Mark McMahon, ktorý sa v papučových sandáloch vydal do najslávnejšieho berlínskeho klubu Berghain. Do jeho útrob pritom bývajú pustení len super trendy ľudia. O hodnotení toho, kto je dosť cool, sa stará vyhadzovač Sven Marquardt, ktorý svojím vzhľadom pripomína Karla Lagerfelda. A zatiaľ čo mnoho mladších a luxusnejšie oblečených ľudí Maquardt vypoklonkoval, McMahona pustil dovnútra. ,,Je to oficiálne, papuče sú cool," raduje sa v článku McMahon.

Čo mal svet módy proti papučiam?

Móda v skutočnosti nikdy nekládla dôraz na pohodlie, ale iba a výhradne na estetiku. Pokiaľ žena potrebuje celý deň chodiť na vysokých podpätkoch, za cenu ohrozenia svojho zdravia - áno, urobí to! Bohovia módy to vedia a preto im ani nenapadne robiť kompromisy z hľadiska pohodlia. Pamätáte si na slávnu vetu velkého Karla Lagerfelda: ,,Tepláky sú znakom prehry. Ztrácaš kontrolu nad svojím životom, tak si kúpiš tepláky."
A tak v celej histórií módy máme odpor k pohodlným kúskom oblečenia a obuvi. Papuče sú ešte k tomu oddávna zdravotnícka obuv a prekonať tak hlbokú priepasť medzi pojmami ako zdravotnícke a módne nebolo vôbec jednoduché. A potom sa to stalo... Stále viac módnych domov, ako sú Prada a Hermés, začali na móla tlačiť papuče. Nedá sa zabudnúť na to, ako Hermés obliekol svoje modelky do tohoto kúsku obuvi na minuloročnom parížskom týždni módy. Netrvalo dlho a popredné módne časopisy vo svojich editoriáloch ukázali príklady ,,ako byť módny v papučiach", ,,ako zladiť papuče s džínsami" atď.

Zdravotnícke papuče

Kvalitné papuče si jednoducho získali priazeň miliónov zákazníkov. Priznávam bez mučenia, aj ja dnes hrdo striedam niekoľko párov papúč. Moderné a pohodlné v tej istej vete? Áno, to konečne chceme!