Späť

Dna alebo choroba kráľov, prečo vzniká a ako ju zmierniť

Ako sa lieči a ako prejavuje? Dozviete sa v našom článku.

Dna alebo choroba kráľov, prečo vzniká a ako ju zmierniť?

Choroba kráľov, dna alebo aj pakostica, postihuje asi desatinu populácie, väčšinou mužov. Ide o metabolické ochorenie, spôsobujúce kryštalizáciu kyseliny močovej v krvi tejto látky v kĺboch ​​a iných tkanivách. V dnešnom článku si popíšeme, ako táto choroba vzniká a ako zmierniť jej vplyv na celé telo.

Čo je to dna a ako vzniká?

Ide o metabolické ochorenie, ku ktorému môžu viesť aj genetické (dedičné) vlohy. Spúšťa jej zlé tráviace návyky a alkohol. Organizmus chorého nie je schopný správne odbúravať puríny, ktoré sa vyznačujú rozkladom kyseliny močovej. Je to spôsobené nedostatočnou produkciou tráviaceho enzýmu urikázy, ktorý oxiduje ťažko rozpustnú kyselinu močovú. Pokiaľ nie je táto kyselina rozpustená, alebo ak premenená na rozpustnú látku, nemôže byť vylúčená obličkami z tela von. Vysoká koncentrácia kyseliny močovej v krvi spôsobuje kryštalizáciu tejto látky v kĺboch ​​a iných tkanivách. Kryštály utvorené z kyseliny močovej majú tvar ihličiek, prenikajú do málo prekrvených tkanív (napr. kĺbov), v ktorých uviaznu a svojim ostrým hrotom sa do nich zabodávajú.

Ako sa dna prejavuje?

Príznaky dni sa líšia podľa štádia ochorenia. Prvé štádium, tzv. asymptomatická hyperurikémia, je bez akýchkoľvek príznakov a pacient má iba zvýšenú hladinu kys. močovej v krvi. Nasleduje akútny záchvat dni, počas ktorých dochádza k zvýšenej citlivosti a bolestivosti kĺbu, ktoré upozorňujú na zápal. Kĺb začne napuchnúť, sčervená, koža na ňom sa napína a je lesklá. Bolesť spôsobuje aj najmenší dotyk postihnutého kĺbu. Väčšinou je prvým napadnutým kĺbom palec na nohe, ale môže dôjsť k zápalu iných kĺbov, rúk i nôh. Tretie štádium je interkritické obdobie - je to obdobie, ktoré nasleduje po akútnom záchvate dni. Pacient je väčšinou bez ťažkostí, zdá sa byť vyliečený. A posledným, štvrtým štádiom, je tzv. chronické tofózne dna, pri nej dochádza k dlhodobému ukladaniu kryštálov kyseliny močovej do chrupaviek. Ide o štádium, kedy dochádza k postihnutiu funkcie kĺbu a degenerácii.

Ako sa lieči?

Po určení diagnózy je prvým krokom úprava jedálnička a životného štýlu. Lekár Vás zoznámi s rizikovými faktormi a predpíše lieky na zníženie koncentrácie kyseliny močovej v krvi, podľa štádia choroby. V akútnom štádiu sa podávajú lieky, ktoré zastavujú zápal, príp. antireumatiká a analgetiká. Pri bolestiach je dobré opakovane postihnuté miesto ľadovať, chladiť. Aj po pominutí akútneho stavu je nutné dodržiavať prísnu diétu a nepiť alkohol, najmä pivo a červené víno.

Čo (ne)jesť pri dna?

Základom je dodržiavanie pitného režimu, častý pohyb, výber správnych potravín k jedlu a pitiu a udržovanie váhy na rozumnej hodnote (BMI maximálne na 30).

Vyhnite sa hlavne potravinám s vysokým obsahom purínov. Ide hlavne o mäso z mladých zvierat, vnútornosti aj krv, rybie konzervy (sardinky, ančovičky, sardelová pasta,..), mäsové extrakty a údeniny. Medzi ďalšie nevhodné potraviny patria:

Obilniny - celozrnné výrobky, kysnuté cestá

Strukoviny - hrach, šošovica

Zelenina - špenát, rebarbora, červená repa, cesnak

Živočíšne tuky a bielkoviny

Čokoláda, kakaový prášok, silný čaj, ostré korenie, horčica

Alkohol - pivo, červené víno

 

Naopak medzi odporúčané potraviny patria:

Kvalitné ovocné šťavy a malinovky - okrem brusnicového

Rastlinné tuky a mliečne výrobky - nízkotučné syry a jogurty

Zelenina ovocie - mrkva, zeler, zemiaky, banány, čerešne, pomaranče, avokádo

Tmavé aj biele pečivo, hnedá ryža

Dna je závažné ochorenie, ktoré by sa nemalo nechať zájsť ďaleko. Ak máte podozrenie na toto ochorenie, okamžite vyhľadajte lekára.