Späť

Dna ochorenie

Dna alebo choroba kráľov postihuje približne 2% dospelých ľudí.

Dna ochorenie

Dna alebo choroba kráľov postihuje približne 2% dospelých ľudí. Zpôsobuje často bolestivé opuchy okolo kĺbov a v najhorších prípadoch aj ich trvalé deformácie. U mnohých pacientov však trvá rok, ale aj dlhšie, než sa dostavia prvé príznaky.

Dna príznaky

Dna zahŕňa širokú škálu príznakov. Najbežnejší z nich je záchvat akútnej artritídy alebo tzv. akútny dnavý záchvat. Ten postihuje kĺb u palca nohy a spôsobuje značné bolesti, opuchy a nepríjemné začervenanie. V niektorých prípadoch sa môže dostaviť aj horúčka a celkové vyčerpanie. Záchvat väčšinou nastúpi v noci a trvá individuálne, od pár hodin až po niekoľko týždňov. 

Zvýšená hladina kyseliny močovej môže viesť aj k iným problémom, ako je napríklad ukladanie jej kryštálov v obličkách. Tie spôsobujú vznik obličkových kameňov, ktoré daľej vedú k zápalu obličiek, obličkovej kolike alebo až k zlyhaniu obličiek.

Dna diéta

K liečbe dny sa užíva niekoľko rôznych liekov, ale všetky sú viazané na lekársky predpis. Pacient môže podporiť svoju liečbu vhodnými doplnkami stravy, ako je vitamín C, vitamín D alebo omega-3 mastné kyseliny.

Významnú rolu však hrá aj správna strava. Preto sa vyhnite červenému mäsu (hovädzie, bravčové, zverina) a nahraďte ho chudým mäsom, napr. králičím alebo hydinov. Snažte se obmedziť špenát, čierny čaj alebo čokoládu. Namiesto intenzívneho korenia použite radšej bylinky a alkohol konzumujte iba veľmi striedmo.

Príčiny vzniku dny

Dna vzniká kvôli hyperurikémií, alebo zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi. K navýšeniu najčastejšie dochádza kvôli zvýšenej konzumácii mäsa a alkoholu. Príčinou ale môže byť aj genetika alebo kombinácia s iným ochorením. 

Dnou sú mimo iné viac postihnutí ľudia s nadváhou. Preto lekári odporúčajú v tomto prípade váhu pomaly znížiť a to nie viac ako o 1 kilogram za týždeň.