Späť

Halluxy alebo vbočené palce, ako sa vyhnúť operácii

Druhy, prevencia a liečba deformácií palcov na nohách.

Halluxy alebo vbočené palce, ako sa vyhnúť operácii

Máte krivé palce? Na Slovensku týmito problémami trpí každý dvadsiaty človek, najčastejšie ženy vo veku od 40 rokov. Rozhodne v tom nie ste sama. Vyskytujú sa prevažne u ľudí s nadváhou, alebo s nevhodnou obuvou, ale môže sa jednať aj o vrodenú príčinu. Halluxy sú veľmi časté u pacientov s plochonožím.

Krivé palce sa delia na vbočený palec, stuhnutý palec a vybočený palec.

Vbočený palec (hallux valgus) je najfrekventovanejší z nich. Palec je vo vbočenom postavení, mení sa os palca, tlakom obuvi vzniká otlak na koži aj zhrubnutie na kosti. Stuhnutý palec (hallux rigidus) je menej častý, skôr u starších ľudí, pretože je to bolestivé ochorenie spôsobené artrózou základného kĺbu palca, ktorý stráca hybnosť. A vybočený palec (hallux varus) je najmenej častá deformita, už len preto, že je pri nej palec vychýlený k strednej čiare tela.

Ako a prečo halluxy vznikajú?

Vbočené palce vznikajú v dôsledku ochabnutia väzivového a svalového aparátu. Vplyvom preťaženia vnútornej strany nohy, dôjde k preťaženiu palcovej strany nohy, ochabnutiu a uvoľneniu medziprstových svalov a rotácii palca. Ťah svalov a šliach potom sťahuje palec do vbočeného postavenia, mení sa os palca, tlakom obuvi vzniká otlak na koži aj výrastky na kosti.

Zatuhnutý palec vzniká hlavne vďaka nevhodnej obuvi a trvalému pracovnému preťaženiu. Ide o degeneratívne ochorenie najväčšieho článku palca. Artróza tohto kĺbu vedie k úbytku chrupavky. Na okrajoch kĺbových plôch vnikajú výrastky, ktoré následne bránia v pohybe kĺbu, tzn. palec “zatuhne”.

Vybočený palec je skôr vrodená deformácia, získaná nie je taká častá. Vzniká po úrazoch alebo sklerodermií.

Aká je prevencia?

Keďže najčastejšie vznikajú po úrazoch, je najdôležitejšie nepodceniť rehabilitáciu. Začať s halluxami pracovať, kým nie sú v extrémnych polohách, a nebolia. Je to len a iba na Vás ako ďaleko zájdu. Vhodnou prevenciou je nákup obuvi, ktorá nebude tlačiť prstami k sebe a bude podporovať prirodzený tvar Vašej nohy. Pokiaľ nechcete kupovať zdravotnú obuv, tak odporúčam ortopedické vložky.

Ako sa krivé palce liečia?

Krivé palce nútia ľudí zájsť až k operatívnemu riešeniu, čo môže byť bolestivé, spôsobiť stratu citu a tiež sa prst dlho zotavuje. Nehovoriac o tom, že operácií sa ľudia väčšinou boja. Ale je tu ďalší spôsob, ako tento problém vyriešiť bez operácie. Existujú pomôcky na vyrovnanie prstov, ktoré pomáhajú prirodzene narovnať prsty, možno ich použiť v obuvi. Nezabudnite, že nie všetky problémy s palcami sa dajú vyriešiť bez operácie. Pokiaľ ide o závažný prípad, operácia môže byť potrebná. Kúpu vhodnej, najlepšie zdravotnej obuvi, tiež neoľutujete. Odporúčam Vám aj cvičenie podľa Dornovej metódy, o ktorom je aj jeden z mojich posledných článkov, nájdete ho tu.                   (cviky na halluxy- Dornova metoda)

Halluxy síce nie sú až tak závažným ochorením, ale bolesť, ktorú môžu spôsobiť pri zanedbaní, závažná je. Nevzdávajte to, a hlavne nenechajte halluxy zájsť priďaleko, liečba je celkom jednoduchá. Môžete skúsiť ako cviky, tak korektory. Na najvhodnejšiu liečbu pre Váš prípad sa opýtajte obvodného lekára na odporúčanie k odborníkovi, alebo ortopéda. Budem rada, keď sa mi ozvete, či vám moje rady pomohli a teším sa na ďalšie stretnutie.