Späť

Ako sa vysporiadať s laktózovou intoleranciou?

Máte radi mlieko a mliečne výrobky, ale v poslednom čase vás po nich trápi nadúvanie, hnačka alebo dýchavičnosť?

Ako sa vysporiadať s laktózovou intoleranciou?

Máte radi mlieko a mliečne výrobky, ale v poslednom čase vás po nich trápi nadúvanie, hnačka alebo dýchavičnosť? Môže to byť alergia na laktózu. Kde sa vôbec vzala, čo to vlastne je, aké jedlá kvôli nej radšej vynechať, a ako si život s intoleranciou laktózy čo najviac uľahčiť, sa dozviete v tomto článku.

Čo je intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy je čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho traktu spracovávať laktózu alebo mliečny cukor. Príčinou je nedostatok laktázy, čo je enzým, ktorý sa tvorí v tenkom čreve a štiepi laktózu na glukózu a galaktózu. Keď sa laktóza nerozloží, pokračuje do hrubého čreva, kde kvasí a spôsobuje nadmernú produkciu plynov a kyselín. Odtiaľto pramení vyššie spomínané nadúvanie a ďalšie problémy.

Intolerancia laktózy môže byť vrodená, oveľa častejšie však vzniká až v priebehu života, či už prirodzeným úbytkom laktázy v organizme, alebo postihnutím tráviaceho traktu.

Intolerancia laktózy - príznaky

Najčastejšími príznakmi sú bolesti brucha, kručenie v bruchu, plynatosť, hnačka či naopak zápcha a nevoľnosť. Tie často sprevádzajú dýchavičnosť, bolesť hlavy, akné a celková únava.

Intolerancia laktózy - test

Spôsobov existuje viac, bežný test na intoleranciu laktózy však meria hladinu glukózy v krvi a pozoruje zmeny po požití nápoja s presne definovaným obsahom mliečneho cukru. Cieľom testu samozrejme je zistiť, či sa laktóza v tenkom čreve vstrebala a dostala do krvi, alebo či pokračovala do čreva hrubého, kde spôsobuje vyššie zmienené problémy. Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, poraďte sa so svojim lekárom.

Intolerancia laktózy - čo jesť a čomu sa vyhnúť?

Každý má rozdielne intenzívnu intoleranciu, stravovanie je teda veľmi individuálne a líši sa človek od človeka. Zatiaľ čo niekto môže laktózu naďalej požívať v menších dávkach, niekto si musí vyberať špeciálne výrobky s nízkym obsahom laktózy. Medzi tie patria dlho zrejúce syry, maslo, sedliacke a grécke jogurty či kefír. Niektorí sa jej však musia vyhýbať úplne. Existuje mnoho produktov, ktoré dnes mlieko, smotanu, jogurt alebo syr nahradí. Môžete si vybrať, či siahnete po výrobkoch, z ktorých bola laktóza odstránená (napr. bezlaktózové mlieko), alebo po tých, čo ju prirodzene neobsahujú (napr. sójové a ovsené mlieko). Majte na pamäti, že laktóza nie je obsiahnutá iba v mliečnych výrobkoch, ale napríklad aj v sušienkach, čokoláde, pečive a údeninách. Vždy starostlivo čítajte zloženie výrobku.

Na záver pre vás máme dve vychytávky, ktoré vám život s intoleranciou značne uľahčia. Na problémy s trávením všeobecne pomáhajú probiotiká, živé mikroorganizmy, ktoré osídľujú črevnú mikroflóru. Podporujú správne trávenie a spracovanie potravy, teda aj laktózy.

A keď si chcete raz za čas dopriať klasické mliečne výrobky, môžete si pomôcť takými doplnkami stravy, ktoré obsahujú dostatočné množstvo laktázy pre ľahké trávenie.