Späť

Jedlá, ktoré spôsobujú zlú náladu

Aké potraviny nám škodia a dostávajú nás do zlej nálady?

Jedlá, ktoré spôsobujú zlú náladu

Láska prechádza žalúdkom. Len málo ľudí vie, že brucho produkuje až 90 percent serotonínu, hormónu šťastia, ktorý je zodpovedný za to, že sa cítime dobre a máme dobrú náladu. Aké potraviny nám škodia a dostávajú do zlej nálady?

Diétne nápoje

Hlavným vinníkom je aspartám, čo je umelé sladidlo obsiahnuté v obľúbenej diétnej kole, obsahuje aminokyselinu zvanú phenylalanine. Vo vedeckých štúdiách bolo dokázané, že bráni produkcii hormónu dobrej nálady (serotonínu). Kofeín preto do seba radšej dostaňte v podobe kávy alebo zeleného čaju.

Cereálie

Prečítajte si zloženie a uistite sa, že značka, ktorú jete, obsahuje menej ako 8 gramov cukru. Väčšina cereálií je priamo napchatá obrovským množstvom cukru a síce na chvíľu dodá energiu, ale potom sa budete cítiť ešte unavenejšia, než predtým a hladina vášho cukru v krvi dramaticky klesne. Pokles má potom za následok produkciu stresových hormónov.

Sladké balené pečivo

Nie je žiadnym tajomstvom, že obrovské množstvo cukru nie je nič zdravého. Balené sladké pečivo v obchode obsahuje ale okrem cukru aj rôzne farbivá, ktoré u niektorých môžu spôsobiť až hyperaktivitu- zvlášť u detí.

Fast food

Hranolky, vyprážané kúsky mäsa a ďalšie obsahujú veľké množstvo trans-mastných kyselín. Narušujú ale rovnováhu medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. A štúdie dokazujú, že nízky obsah omega-3 mastných kyselín je spojený s depresiami a agresiou.

Konzervované potraviny

Konzervy a polievky z vrecka môžu obsahovať glutamát sodný. Pokiaľ sa po svojej polievke z plechovky necítite práve dobre, skontrolujte obal ešte raz a hľadajte, či neobsahuje “Bisfenol A” - látku so schopnosťou narušovať funkciu hormónov a používa sa pri výrobe plechoviek.

Alkohol

Či už ide o pohár vína po dlhom dni v práci, alebo o oslavu narodenín, alkohol niekedy hrá v našich životoch väčšiu úlohu, než si uvedomujeme. Ale ak sa cítite zle, možno nastal čas vyhodnotiť, koľko pohárov a ako často pijete. Alkohol môže byť pre váš krvný obeh dobrý, obzvlášť červené víno, ale keď to preženie, máte starú známu pochmúrnu opicu. Tiež jeho konzumácia má vplyv na produkciu hormónu šťastia a spôsobuje depresie a agresívne sklony.

Tento článok nemá za účel vás nejako obmedzovať. Všetky tieto potraviny a nápoje sú v malom množstve v poriadku, ale nie sú rozhodne na každodennú konzumáciu. Dúfam, že Vám tieto rady pomôžu a už sa nebudete cítiť pod psa.