Späť

Kam až môžu zájsť ploché nohy

Čo vám hrozí, a ako sa tomu vyhnúť?

Kam až môžu zájsť ploché nohy

Ploché nohy sú jedným z najčastejších problémov v ortopédii. Mnoho našich zákazníčok sa na mňa obracia s otázkami, akú obuv by som im odporučila, pokiaľ majú ploché nohy. Aj preto som sa rozhodla napísať samostatný článok o tomto probléme a jeho riešení.

Nožná kleba sa delí na pozdľžnu (výbežok na vonkajšej strane chodidla) a priečnu, ktorá je menej viditeľná. Pokiaľ sa zníži pozdĺžna klenba nožná, potom hovoríme o pozdĺžne plochej nohe, pokiaľ sa zníži priečna klenba nožná, potom ide o priečne plochú nohu.

Vplyvom zlej chôdze, držania tela, nevhodnej obuvi a iných faktorov, vzniká plochá noha. Preťažujeme väzy a svaly a to môže viesť aj k problémom s bedrami, bedrovou chrbticou alebo kolenami. Ale nemusí to byť len zlou chôdzou, ploché nohy môžu byť následkom ochorení ako infekcia, nervové choroby, hormonálne a metabolické zmeny (osteoporóza), či zápalové choroby (reumatizmus). Ďalším pôvodcom plochých nôh je nadváha, profesné preťažovanie alebo následky úrazu. Nevhodná obuv je však najhorším z nich.

Ploché nohy delíme na:

I. stupeň

  • pokles klenby niekedy s valgóznym postavením päty
  • deformitu je možné aktívne korigovať
  • nie sú bolesti

II. stupeň

  • klenbu je možné upraviť aktívnym alebo pasívnym prístupom
  • sú opuchy a únavnosť nôh

III. stupeň

  • bolestivá stuhnutá plochá noha - výsledkom trvalého zvraštenia svalu
  • zvraštené púzdra alebo artrózy kĺbov
  • na nohe sú deformácie a otlaky

Liečba

Prvá a najdôležitejšia je vhodná zdravotná obuv, pokiaľ sa nechcete vzdať svojej obľúbenej obuvi, môžete skúsiť ortopedické vložky, ktoré čiastočne nahradia gélovú stielku kvalitnej zdravotnej obuvi. Ďalej by ste si mali zariadiť denný režim, ktorý by mal obsahovať: ľahkú diétu (ak potrebujete kvôli redukcii váhy), starostlivosť o nohy – večerná sprcha striedavo teplou a studenou sprchou, horúci kúpeľ pre nohy (pokojne aj počas dňa), masáž chodidiel a chôdza naboso v nerovnom teréne.

A poslednou nemenej dôležitou časťou je tzv. liečebný telocvik, medzi ktorý patrí napríklad: chôdza po vonkajšej strane chodidla, ohýbanie k špičkám v stoji, plávanie a ďalšie cviky. 

Následky plochých nôh

Jedným z následkov plochých nôh bývajú rigidné (neohybné) bolestivé chodidlá, ktoré je nutné v niektorých prípadoch operovať (väčšinou ide o kĺbové resekcie, transpozícia šliach u mladších pacientov). Ďalšími následkami sú deformácie prstov ako vybočený palec (hallux valgus), stuhnutý palec (hallux rigidus), bolestivé burzitídy, kladivkovité prsty, nadradený prst (najčastejšie maliak). Medzi menej známe následky patria otlaky na ploché nohy, kurie oká, vystupujúce hrany v oblasti Chopartovho kĺbu a tiež Haglundova päta.

Pokiaľ tieto deformácie nie sú správne liečené, váš ortopéd odporučí operáciu (pomocou resekcií, osteotómií, artroplastík, implantáciou silastikových kĺbočkov, zákroky na mäkkých tkanivách). Vždy je nutné doliečenie pomocou rehabilitácie vo forme liečebného telocviku (o ktorom som písala vyššie), a dôsledný režim starostlivosti o nohy, inak sa deformity obnovujú. To si mnoho chorých neuvedomuje.

Pokiaľ Vám článok pomohol, budeme veľmi radi za jeho zdieľanie. :)