Späť

Keď je čas vymeniť staré šľapky za nové

Ľudia sú pevne spätí s topánkami, ktoré nosia každý deň, takže si často...

Keď je čas vymeniť staré šľapky za nové

Ľudia sú pevne spätí s topánkami, ktoré nosia každý deň, takže si často ani nevšimnete, kedy sú už opotrebované a pripravené na výmenu za nový pár. Papuče sú rozhodne druh obuvi, o ktorom sa to dá povedať, pretože veľké množstvo ľudí ich z povahy ich určenia nosia ako v práci, tak aj doma.

Papuče sú skrátka topánky, ktoré nosíme, keď chceme našim nohám poskytnúť pohodlie, preto ich treba včas vymeniť za nové.

Ako spoznáte, že je na to čas?

Jedno univerzálne pravidlo hovorí, že aktívna obuv (prezúvky, papuče, tenisky – obuv, ktorú nosíme každý deň a väčšinu dňa) by sa mala meniť po 700 km. To by znamenalo každých šesť mesiacov, pokiaľ predpokladáme, že v týchto topánkach strávime aspoň pol hodiny denne. A u papučiek sme si istí, že priemer je oveľa vyšší. :)

Okrem tohto matematického výpočtu existujú ešte ďalšie jasné náznaky, že je čas na nový pár:

Už neposkytujú rovnaký komfort

To je jeden z prvých príznakov, že vaše papuče sú opotrebované a že pre vaše nohy nie sú tak dobrou oporou ako predtým. To je zrejmé najmä pri modeloch s gélovou stielkou. Je úplne normálne, že sa papuče používaním opotrebujú, ale v okamihu, keď sa stráca pohodlie - je čas na nové.

Zdeformovali sa

Pokiaľ podrážka vašich drevákov získala iný tvar a zdá sa vám, že sa zdeformovala, podpätok vyšiel a noha vám pri chôdzi „vybieha“ na jednu stranu, je to ďalšia známka opotrebenia.

Dochádza k bolesti

Niektorí ľudia cítia rovnakú charakteristickú bolesť každý deň kvôli svojmu veku, váhe alebo dlhému pobytu v práci, ale ak si všimnete bolesti nové (napríklad silné bolesti päty), máte dôvod pochybovať o funkčnosti svojho obľúbeného páru papučiek.

Hoci sa jedná o pomerne odolný typ obuvi, ani papuče nie sú večné. Áno, ani Leons nie - aj keď vydrží viac a dlhšie ako ostatní. :)