Späť

Krivé prsty. Ako ich narovnať bez operácie

Hanbíte sa za krivé prsty? Už nebudete musieť.

Krivé prsty. Ako ich narovnať bez operácie?

Hanbíte sa za krivé prsty? Už nebudete musieť. Počas teplejších mesiacov, na pláži, alebo pri bazéne je obuv s otvorenou špičkou hlavným zdrojom rozpakov. Tento problém sa dá ľahko napraviť operáciou, alebo alternatívnymi metódami.

O krívých prstoch som si už v minulosti písala. Krivé prsty nútia ľudí k operatívnemu riešeniu, čo môže byť bolestivé, spôsobiť stratu citu a tiež sa prst dlho zotavuje. Nehovoriac o tom, že operácií sa ľudia väčšinou boja. Ale je tu ďalší spôsob, ako tento problém vyriešiť bez operácie. Existujú pomôcky na vyrovnanie prstov, ktoré pomáhajú prirodzene narovnať prsty, a je možné ich použiť v obuvi. Čím skôr ich začnete používať, tým skôr uvidíte výsledky. Nezabudnite, že nie všetky problémy s prstami sa dajú vyriešiť bez operácie. Pokiaľ ide o závažný prípad, operácia môže byť potrebná. Poraďte sa o tom so svojím lekárom. O krivých prstoch, dôvode ich vzniku a prevencii sa dozviete v mojom článku "Krivé prsty na nohách. Prečo vznikajú?"

Výhody “narovnávatiek”

Výhod je hneď niekoľko. Nikdy neviete, či to bude u vás bude fungovať, pokiaľ to nevyskúšate, ale vďaka ich nízkej cene nemáte čo stratiť. Musíte si však byť vedomí, že to nie je taká rýchla oprava, ako je to napríklad pri operácii. Pokiaľ chcete mať dobré výsledky, mali by ste “narovnávatko” používať každodenne, a nie len príležitostne.

Cena - Sú veľmi lacné a sú k dispozícii vo väčšine lekární a internetových obchodoch. 

Opätovné použitie - Môžu byť použité znova a znova, alebo ak sa problém znova objaví. Sú umývateľné a môžete uložiť pre budúce použitie ihneď po vyriešení problému. 

Flexibilita - Dajú sa používať s obuvou, alebo bez.

Typy voľnopredajných “narovnávatiek”

Aby ste kúpili to správne “narovnávatko” na prsty, potrebujete si najskôr zistiť ako sa daná oblasť, popr. problém menuje. Väčšina z nich je postavená tak, aby sa zaoberala jedným určitým problémom, alebo určitým počtom prstov, ktoré sú postihnuté, napríklad jeden, či dva prsty, mozole, halluxy, alebo kladivkové prsty. Pri nákupe si dajte pozor, či sú na pravú, alebo ľavú nohu. Medzi najčastejšie typy patria:

Elastické návleky

Najčastejšie priamo na určený prst. Používajú sa hlavne na kladivkové prsty.

Podložky s dvojitým pásikom

Ak máte dva krivé prsty vedľa seba, oplatí sa jednoduchšia verzia.

Gélové medziprstové korektory

Väčšinou sa prirába na elastický návlek na ukazovák, je určený hlavne na rovnanie vybočeného palca.

Korektory halluxov

Na halluxy sa používajú okrem gélových korektorov aj celkové návleky s opaskom cez pätu, občas doplnené práve o gélový korektor.