Späť

Opuch nôh. Prečo vzniká?

Pretrváva vám opuch dlho?

Opuch nôh. Prečo vzniká?

Pretrváva vám opuch dlho? Za vznikom môže byť vážna choroba. Opuchy sa nevyplatí podceňovať, najmä keď ich doprevádzajú iné príznaky. 

Opuchnuté nohy a kotníky sú častým problémom a zvyčajne nevzbudzujú obavy, najmä po dlhom státí alebo chôdzi. Ale pokiaľ opuch pokračuje alebo je sprevádzaný inými príznakmi, môže znamenať vážny zdravotný problém. Tento článok sa zaoberá niektorými možnými príčinami opuchov nôh a kotníkov a ponúka pár rád, kedy je treba zavolať lekárovi. 

Poranenie nohy alebo kotníka

Najbežnejším je vyvrtnutý kotník ku ktorému dochádza, keď zranenie alebo nesprávny pohyb natiahne za normálne medze väzy, ktoré držia kotník. Pokiaľ chcete zmierniť opuch nohy alebo kotníka, vyhnite sa pohybu poraneným kotníkom alebo nohou, použite ľadové obklady, obviažte zranenie kompresným obväzom a položte si nohy "na stôl" (vyššie ako zvyčajne), kvôli prúdeniu krvi. 

Lymfatický opuch (Lymfedém)

Ide o zhromažďovanie lymfatickej tekutiny v tkanivách. Vzniká kvôli problémom s lymfatickými cievami, ich neprítomnosti alebo po odstránení lymfatických uzlín. Tkanivový moc je tekutina bohatá na bielkoviny, ktorú po tele roznáša rozsiahla sieť vlásočníc a kapilár. Filtruje sa cez lymfatické uzliny, ktoré zachytia a zničia nežiadúce látky, ako sú napríklad baktérie. Pokiaľ je však problém s cievami alebo lymfatickými uzlinami, pohyb tekutiny sa zablokuje. Pokiaľ sa nelieči, nahromadený mok môže zhoršiť hojenie rán a viesť k infekcii. 

Žilová nedostatočnosť

Opuch kotníkov a nôh je väčšinou včasným príznakom žilovej nedostatočnosti, čo je choroba, pri ktorej sa krv nesprávne pohybuje od žíl v nohách až do srdca. Aby sa krv dostala z nôh hore do srdca, v žilách sa vytvorili tzv. "chlopne", ktoré uzatvárajú časti žíl, takže krv nemôže tiecť vplyvom gravitace späť dole. Keď sú tieto chlopne poškodené alebo oslabené, krv klesá dole a tekutina sa zadržuje v mäkkom tkanive dolných končatín, najmä v kotníkoch a nohách. Chronická žilová nedostatočnosť môže viesť ku kožným vredom a infekcii. 

Ochorenie srdca, pečene alebo obličiek

Niekedy môžu opuchy znamenať problém, ako ochorenie srdca, pečene alebo obličiek. Kotníky, ktoré večer napuchnú, môžu byť známkou ukladania soli a vody kvôli pravostrannému zlyhaniu srdca. Ochorenie obličiek môže tiež spôsobiť opuchy nôh a kotníkov. Keď obličky nefungujú správne, tekutina sa môže zväčšiť v tele. Ochorenie pečene môže ovplyvniť produkciu bielkovín albumin, čo vedie k tomu, že krv uniká z rôznych krvných ciev do okolitých tkanív. Nedostatočná produkcia albumínu môže viesť k úniku tekutín. Gravitácia spôsobuje, že tekutina sa hromadí viac v nohách a kotníkoch, ale krv sa môže tiež hromadiť v bruchu a na hrudníku. Pokiaľ je váš opuch sprevádzaný inými príznakmi, vrátane únavy, straty chuti k jedlu a zvýšeniu telesnej hmotnosti, vyhľadajte ihneď svojho lekára. 

Nežiadúci účinok liekov

Veľa liekov spôsobuje opuch v nohách a kotníkoch ako častý vedľajší účinok. Patria sem: 

  • Hormóny ako estrogén (nachádzajúci sa v perorálnych kontracepciách a hormonálnej substitučnej terapii) a testosterón 
  • Blokátory kalciových kanálov, ktoré zahŕňajú nifedipin, amlodipin, diltiazem 
  • Steroidy, vrátane androgénnych a anabolických steroidov a kortikosteroidov 
  • Antidepresíva, hlavne látky ako: nortriptylin, desipramin, amitriptylin, fenelzin a tranylcypromin
  • Nesteroidné protizápalové lieky 
  • Diabetické lieky

Pokiaľ máte podozrenie, že opuchy môžu súvisieť s užívaným liekom, poraďte sa s lekárom.