Späť

Opuchnuté nohy: Pomôže vám voda a nohy na stole

Či už chodíte, sedíte, alebo stojíte, nezmení to fakt, že v horúčavách nohy proste opuchnú.

Opuchnuté nohy: Pomôže vám voda a nohy na stole

Opuch nôh. Ako vzniká?

Dôvodom vzniku opuchov môžu byť kŕčové žily. Ale pokiaľ sú opuchy príliš veľké, bude rozumné navštíviť odborného lekára, ktorý vylúči nedomykavosť žilných chlopní alebo hlboké kŕčové žily. V žilných stenách sú totiž drobné chlopenky, ktoré za normálnych okolností umožňujú návrat krvi do srdca, ale zabraňujú tomu, aby tiekla naspäť do nôh. V rozšírených žilách pri horúčavách chlopne nedomykajú, čo vedie k prestupu tekutín do tkanív a vzniku opuchov. Následkom je pocit ťažkých nôh a nepekné napuchliny. Ďalej o problémoch vzniku pojednáva článok…

Vyložte si hore nohy

So stúpajúcimi teplotami stúpa aj prietok krvi tepnami do nôh a tým sa sťažuje návrat krvi žilami k srdcu. Čo s tým? Dajte si nohy na stôl, najlepšie nad výšku, v ktorej máte srdce, ale pomôže čokoľvek. Pravidelne hýbte prstami aj členkami.

Povedzte nie nesprávnej obuvi

Nežiaduce účinky dotiahnutých topánok, ktoré nedýchajú, alebo upnutých džínsov nie su len plesne a často aj rôzne deformácie ako pätné ostruhy alebo ploché nohy, ale majú veľký vplyv aj na cirkuláciu krvi a miazgy v tele. Riešením sú topánky s páskami, alebo s vetraním, ktoré môžete nosiť v práci, napríklad ako prezuvky. Ak si nie ste istá veľkosťou, merajte sa pri opuchu, alebo si pre istotu kúpte topánky o číslo väčšie. Čím ďalej, tým viac ľudí tiež preferuje pre cestovanie kompresné pančuchy, alebo aspoň podkolienky.

Cvičenia proti opuchom nôh

Robte si pravidelné prestávky, pri ktorých sa môžete trochu prejsť, alebo robiť nenáročné cviky. Pomôže napríklad rázny pochod na mieste, či striedanie chôdze na špičkách, plných chodidlách a na pätách. Cvičiť môžete aj v sede, napríklad krčenie či rozťahovanie prstov, krúženie chodidlom či zdvíhanie piät.

Že z alkoholu neopúchajú nohy? Naopak!

Väčšina ľudí si myslí, že opuchom zamedzí, ak nebudú piť vodu, ale tak to nie je. Dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležité, pomáha totiž znížiť hustotu krvi a tým aj sklon k jej zrážaniu. Môžete popíjať citrusové džúsy, alebo sem-tam pohár vína. Obsahujú prírodné flavonoidy, ktoré nájdeme tiež v rôznych žltokvitnúcich liečivých rastlinách.

Lieky proti opuchlinám

Špeciálne lieky na opuchy nôh neexistujú, zaberajú preparáty na celkové odvodnenie. Ale tie kvôli dehydratácií môžu byť nebezpečné. V drogérií si môžete kúpiť rastlinné Kneippove pastilky, ktoré fungujú obstojne. Stále častejšie sa používajú kombinované enzýmované preparáty, ktoré patria vôbec k najúčinnejším protiopuchovým liekom (u nás napríklad voľne predajný Wobenzym.)