Späť

Osteoporóza

Ako sa zlodejovi kostí brániť a čo mu naopak pomáha?

Osteoporóza

Dnes som sa rozhodla opísať závažné ochorenie vyskytujúce sa prevažne u starších ľudí. Na Slovensku týmto ochorením vo veku nad 50 rokov trpí každá 3. žena a každý 5. muž. Ako sa zlodejovi kostí brániť a čo mu naopak pomáha? Nielen to nájdete v mojom článku.

Osteoporóza príznaky

Osteoporóza je nenápadne sa rozvíjajúce ochorenie typické úbytkom kostnej hmoty. Kosti rednú, sú málo odolné, klesá ich pružnosť a pevnosť. Často je prvým prejavom zlomenina po minimálnom úraze, po zdvihnutí ťažkého bremena alebo aj samovoľne. Ide predovšetkým o zlomeniny stavcov, krčkov stehennej kosti a predlaktia. ​​

Čo zlodejovi kostí pomáha?

  • Nedostatočný a nevyvážený príjem živín zo stravy. Strava chudobná na energiu, bielkoviny, vápnik a naopak bohatá na fosfor a soľ 
  • Nedostatočná pohybová aktivita. Denne menej ako 30 minút pohybovej aktivity, pri ktorej zrýchlene dýchate 
  • Nízka telesná hmotnosť. Body mass index nižší ako 19
  • Fajčenie
  • Vyššia spotreba alkoholu. Viac ako 0,5 litra piva, 2 dcl vína alebo 50ml liehovín denne
  • Výskyt osteoporózy u rodičov
  • Ochorenie vyžadujúce liečbu kortikosteroidmi, gynekologické alebo hormonálne ochorenie

 

Osteoporóza liečba

Vyváženou stravou s dostatočným príjmom vápnika. Stravujte sa pestro – ku každému jedlu doplňte zeleninu a ovocie, pravidelne konzumujte ryby (2x týždenne), mäso, strukoviny, orechy, vajcia a mliečne výrobky, ako zdroje bielkovín. Soľte striedmo. Konzumujte mlieko a mliečne výrobky aspoň 2x denne (napr. pohár mlieka a jogurt alebo jogurt a pečivo s plátkami syra). Jedálniček doplňte inými zdrojmi vápniku (brokolica, mak, kapusta, kel, kaleráb, mandle alebo sardinky s kosťami). Nevyhýbajte sa minerálnym vodám. 

Zaistením primeranej dávky vitamínu D slnečným svetlom, stravou či vitaminovými prípravkami. Podľa možností sa vystavujte pravidelne slnečným lúčom. Približne 30 minút slnenia sa denne stačí k vytvoreniu potrebnej dávky vitamínu D. V zime sa ale táto doba zdvojnásobí. Okrem slnenia, doplňujte vitamín D pravidelne vajciami, tučnými rybami alebo mliekom (najlepšie obohateným o vitamín D).

Pravidelnou pohybovou aktivitou. Pravidelne sa venujte fyzickej aktivite aspoň 30 minút denne. Vhodná je rýchla chôdza doplnená o kompenzačné cvičenia (posilňovacie a naťahovacie). Doporučený počet krokov je 10 000 za deň.