Späť

Pätové ostrohy. Čo na ne pomáha?

Neviete, čo robiť s pätovými ostrohami? Článok s cvičením Vám poradí!

Pätové ostrohy, alebo ako zmierniť bolesť pri plantárnej fascitíde

Máte pätové ostrohy a neviete čo s tým? V dnešnom článku sa Vám pokúsim vysvetliť o čo ide, a že sa vlastne ostrôh nemusíte báť, ak dodržiavate určité pravidlá. Pätové ostrohy sú bežné obzvlášť u športovcov, ktorých šport zahŕňa veľké množstvo behania a skákania, ale môžu sa vytvoriť aj ľuďom, ktorí v práci dlhšie stoja, alebo ktorí nenosia správnu obuv.

Čo je to pätová ostroha a ako vzniká?

Pätná ostroha je kostené spevnenie úponov väzov a svalov k pätovej kosti, alebo k úponu Achillovej šľachy, ktoré vzniká, keď sa na spodnej strane začnú ukladať nánosy vápnika. Bolesť v oblasti päty vzniká až preťažením úponu väzov a svalov. To môže nastať pri mechanickom zásahu, pri nevhodnej obuvi alebo zlým postavením nohy. Ostroha vzniká ako obranný a kompenzačný mechanizmus organizmu na preťaženie. Ich bolesť spôsobuje napríklad plantárna fascitída (zápal p. fascitisu), pretože plantárna fascitis je šľacha, ktorá vedie po celej dĺžke chodidla, presnejšie od päty k základni prstov. Na prednej strane päty je pripojená silnou vláknitou membránou, čiže úponom. Pokiaľ si predstavíme chodidlo ako luk, plantárnu fasciu si môžeme predstaviť ako jeho tetivu. Slúži na to, aby sa chodidlo pri behu, chôdzi či státí nezrútilo. Zároveň nasmerováva prsty. K zápalu vyššie spomínanej šľachy dochádza v miestach, kde je spojená s prstami alebo v miestach, kde sa upína ku päte. Bolesť spôsobuje akýkoľvek pohyb nôh vytvárajúci ťah alebo náraz.

Aké sú ich symptómy?

Väčšinou nemajú žiadne príznaky. Môžu byť spojené s nečakanou, alebo chronickou bolesťou, a to najmä pri chôdzi alebo behu – pokiaľ sa objaví zápal v mieste tvorby ostrohy. Všeobecne platí, že príčinou bolesti nie je samotná ostroha, ale poškodenie mäkkého tkaniva v jeho okolí. Mnoho ľudí opisuje bolesť pätovej ostrohy a plantárnej fascititídy ako keby chodili po ihlách, neskôr prechádza v tupú bolesť.

Prevencia a liečba

Pätovým ostrohám a súvisiacim chorobám sa dá predísť cvičením. Naučte sa uvoľniť dolnú časť nôh. Zlepšite flexibilitu lýtkových svalov a Achillovej šľachy. To dosiahnete ľahko, keď si stúpnete špičkami na schod a pomaly prešliapnete päty, ale len tak, aby vás to nebolelo. K prevencii prispejete aj ortopedickou obuvou (najlepšie mäkkou) a liekmi proti zápalu. Ak táto liečba zlyhá, môže byť na rade operácie.

Čo robiť, aby nevznikali?

Pätovým ostrohám môžete zabrániť nosením dobre padnúcej zdravotnej obuvi s podrážkou tlmiacou nárazy a mäkkou stielkou, výberom vhodnej obuvi pre každú fyzickú aktivitu, zahriatím a pretiahnutím pred každou fyzickou aktivitou. Obuv s „ošúchanými“ podpätkami a opotrebovanou podošvou vôbec nepoužívajte, ani keby bola Vaša najobľúbenejšia. Ak máte nadváhu, chudnutie tiež pomáha zabrániť pätovým ostrohám.

Ako posilniť svaly a šľachy okolo členkov a v chodidlách?

Krúženie členkami je skvelé cvičenie na uvoľnenie všetkých svalov a šliach chodidla.

Pre posilnenie nožnej klenby môžete vyskúšať stláčanie uteráka alebo zdvíhanie kamienkov prstami na nohách. Takisto vám pomôže uvoľniť svaly prechádzanie spodnou stranou chodidla po golfovej loptičke. Ak pri zatlačení na loptičku nepociťujete žiadnu bolesť, gratulujem, máte zdravé chodidlá. Tieto cvičenia sú jednoduché, dajú sa robiť napríklad pri sledovaní televízie, alebo aj v práci, ak máte sedavé zamestnanie. Navyše udrží plantárne šľachy v dobrej kondícii.

ROZŤAHUJTE PRSTY NA NOHÁCH. Robte to vždy, keď ste naboso. Posilníte tým svaly prednej časti chodidla aj nožné klenby. Ako bonus zlepšíte krvný obeh v chodidlách.

NAŤAHOVANIE PLANTÁRNEJ ŠĽACHY. Sadnite si na päty s prstami na zemi a natiahnutými chodidlami.

PREŤAHOVANIE ČLENKOV. Sadnite si na lýtka s kolenami na zemi a prstami namierenými dopredu.

CHOĎTE ALEBO BEHAJTE NABOSO. Vynikajúci spôsob posilnenia a uvoľnenia chodidiel. Musíte si ale dať pozor, ak nie ste zvyknutí chodiť naboso. Postupný pokrok je v tomto prípade na mieste. Začnite niekoľkými minútami a postupne pridávajte. Je lepšie chodiť alebo behať na tvrdom povrchu, pretože to napomáha správnym pohybom hornej časti tela.

PRIŤAHUJTE ČLENKY PRI SEDENÍ. Napríklad pri stole alebo kdekoľvek sedíte. Prsty namierte ku kolenám. Členok nebude tak stuhnutý a pretiahnete si lýtka aj Achillovu šľachu.