Späť

Poruchy spánku a ako na ne vyzrieť?

Čo im napomáha a ako sa ich zbaviť? Dozviete sa tu.

Poruchy spánku a ako na ne vyzrieť?

Spánkom strávi človek tretinu života (a tí šťastnejší z nás aj viac). Tieto chvíle pokoja sú však často sužované ťažkosťami, od spánkového apnoe, spánkovej paralýzy, až po nespavosť či chrápanie. Ráno potom mnohých z nás bolí chrbát či ramená. Dnes sa spoločne pokúsime posvietiť si na tieto problémy a poskytnúť cenné rady pre váš pokojný spánok.

Poruchy spánku

Stalo sa vám niekedy že sa prebudíte v noci, zadýchaná s návalom adrenalínu? To vás nakoplo vaše telo, v strachu o váš život. Veľakrát sa činnosť srdca a pľúc spomalí natoľko že mozog spanikári a radšej telo zobudí. Niekedy ale tento proces zlyhá, a vtedy nastane desivý moment známy ako spánková paralýza, kedy síce bdiete, ale vaše svaly stále spia a nedokážete sa pohnúť hoci aj niekoľko minút.

S tým je tiež spojené chrápanie, ktoré často ide ruka v ruke so spánkovou apnoe. Spánková apnoe je porucha, vyznačujúca sa pravidelným uzavretím dýchacích ciest na dobu desiatich sekúnd až niekoľkých minút. To pripravuje vašu krv o kyslík a devastuje kvalitu vášho odpočinku.

V neposlednom rade je tu dĺžka spánku. Niektorí z nás sa prevaľujú celú noc a oka nezažmúria, naopak iné by ráno nezobudila ani rana lopatou a spia pokojne 12 hodín. V oboch prípadoch sa potom cítime unavení a rozbolení.

Čo poruchám spánku napomáha?

  • Vysoká telesná hmotnosť
  • Fajčenie
  • Spotreba alkoholu a iných látok pred spaním
  • Nepravidelný spánkový režim
  • Kontakt s ostrým svetlom pred spaním, ktorého zdrojom môžu byť pouličné lampy, televízie, alebo telefóny
  • Veľmi vysoká alebo nízka teplota v izbe
  • Nesprávna poloha pri spaní

Ako na tieto problémy vyzrieť?

V prvom rade je potrebné poskytnúť vašej chrbtici pevnú a rovnú podložku vo forme kvalitného matraca. Vaše telo je extrémne citlivé na nerovnováhu, takže situácia, kedy je vaša panva zaborená hlboko do matraca, zatiaľ čo vaša hlava sa týči vysoko na hromade vankúšov, je nemysliteľná. Chrbtica nie je horská dráha. Vankúš by mal byť tiež pevný, a nie veľmi vysoký, aby príliš neohýbal krk.

Keď už máme matrac, poďme sa naučiť na ňom ležať. Univerzálna poloha na spánok neexistuje, avšak mali by ste ju prispôsobiť vášmu telu a jeho požiadavkám. Tak napríklad poloha na chrbte vyvíja tlak na hrudník, čo oslabuje dýchanie. Problémy s chrápaním sú často vyriešené jednoduchým zvykom ležať na boku.

Poloha na boku, špecificky na ľavom boku, je tiež skvelá, pretože stabilizuje žalúdok, čo napomáha tráveniu a zabraňuje šíreniu kyseliny smerom k ústam, čo poznáme pod menom pálenie záhy. Niektorí z nás majú radi polohu na bruchu. Môže byť pohodlná, a niekedy tiež zabraňuje chrápaniu, ale pre vašu chrbticu je zlá, pretože ju príliš vyrovnáva (chrbtica má svoju prirodzenú krivku tvaru S). Spanie s hlavou na stranu vám tiež zničí krk.

Snažte sa chodiť spať pravidelne v ten istý čas, vaše telo si potrebuje navyknúť na stály rytmus. Vyvarujte sa pred spaním silným emóciám a fyzickej aktivite (sex sa nepočíta, pretože upokojuje), a tiež alkoholu či väčšiemu množstvu potravy. Ak musíte využívať pred spaním elektroniku s obrazovkou, nastavte si na nej aspoň filter modrého svetla (je to práve modrá ktorá nás drží hore).

Dobrú noc a krásne sny.