Späť

Pravidelná starostlivosť o nohy nezaberie príliš veľa času

Jednoduché riešenie estetických a zdravotných problémov.

Pravidelná starostlivosť o nohy nezaberie príliš veľa času

Starostlivosť o chodidlá by mala byť úplná samozrejmosť. Zoberte si len, koľko ste toho za posledný týždeň nachodili. Nejde pritom iba o zdravotný problém, ale aj ten estetický. Ženy si neuvedomujú, že aj chodidlá sú ich vizitkou.

To, že nohy sú najdôležitejšou súčasťou tela si väčšinou uvedomíme, až keď nastane problém. Najlepším pomocníkom proti bolesti je zdravotná obuv, čo ale s tým ostatným? Niekedy potrebujete niečo viac, než celodennú masáž od zdravotnej obuvi. Nohy máme len jedny, tak prečo im v ich náročnej práci nepomôcť? Ak máte rovnaký názor, tento článok je priamo pre vás.

Začneme s nevyhnutnou starostlivosťou, tu si preberieme veľmi stručne, pretože sa jedná o všeobecne známe pravidlá (a pár mojich tipov). Mnoho ľudí ich však nedodržiava a riskuje tak určité zdravotné problémy.

Pravidelná domáca kontrola - Oplatí sa všímať si zmeny a defekty (pľuzgiere, praskliny, mozole, ...). Sú to totiž dôležité znamenia možných zdravotných problémov. Neskúšajte sa ich doma zbavovať, môžete si privodiť infekciu a majú na nohe svoju funkciu, ktorou sa k vám telo prihovára. Ak nenájdete defekt, nie je ani problém.

Každý deň si umyte nohy - Nezabúdajte na chodidlá a medziprstia. Nutné je aj dôkladné osušenie, to zabráni vzniku plesní, pachu a vyrážok. Ak už máte pleseň či ekzém v medziprstí, venujte maximálnu pozornosť ich dôkladnému osušeniu po umývaní. Na nohy použite iný uterák ako na zvyšok tela.

Čisté ponožky a vynechať módny „umelý“ trend - Pri nákupe vyberajte tie, ktoré dobre sajú pot a eliminujú alergické reakcie. Toto je dôležité dodržiavať pri náchylnosti k plesniam, ekzémom a alergiám. Iný materiál ako bavlnu neberte.

Zarastanie nechtov - Ak máte sklony k zarastaniu nechtov, mali by ste si ich strihať vodorovne, nie do oblúčika.

Mazanie - Vyberte vhodný krém a začnite sa pravidelne mazať. Pokiaľ máte suchú kožu, podľa kvality krému sa jej určite za pár dní až týždňov zbavíte. Krém do pokožky vmasírujte po umytí nôh, pred spaním a ráno pred nasadením ponožiek (ak ponožky nenosíte, nepreháňajte to).

Ďalej som si pripravila pár spríjemňujúcich tipov na starostlivosť o nohy. Určite sem patrí uvoľňujúci kúpeľ so soľou. Je určená na relaxáciu a detoxikáciu celého tela. Je príjemné si raz za čas položiť nohy do lavóra s teplou vodou, doplnenou kvalitnou soľou (môžete pridať aj olej, napríklad levanduľový). Kúpeľ je najvhodnejší pred spaním.

Môj hlavný tip je aktivácia svalov nožnej klenby. Položte na zem uterák, alebo utierku a mačkajte ju prstami na nohách. Dá sa to spojiť aj s prospešnými aktivitami napríklad pri čistení zubov, česaní atď. Tiež ho môžete nahriať, je to oveľa príjemnejšie.

Na noc si môžete urobiť zjemňujúci balzam. Aplikujte väčšiu vrstvu krému a potom vkĺznite do bavlnených ponožiek, ktoré si ponechajte po celú dobu spánku.

Domácu “pedikúru” s pomocou čistej pemzy (vyberajte sklenenú) stačí v prípade nôh bez problémov raz týždenne. Dajú sa kúpiť aj špeciálne peelingy na nohy, tie vyčistia a vyhladia kožu na celých chodidlách, na päty ale už nestačia. Na tie máte pemzu.

Zhruba raz mesačne by ste mali zájsť na pedikúru. Profesionál rozpozná prípadné problémy už v ich počiatku. Pokiaľ trpíte na kurie oká a iné problémy spojené s chodidlami, je návšteva pedikérky nutnosťou.

Pravidelná starostlivosť o nohy nezaberie príliš veľa času, o to je však efektívnejšia, pokiaľ sa vykonáva pravidelne. Pokiaľ sa budete starať o svoje nohy, odmenia sa Vám.