Späť

Reuma, alebo reumatická artritída. Ako na ňu

Aké má toto ochorenie pôvod a ako sa lieči?

Reuma, alebo reumatická artritída. Aké sú symptómy a priebeh?

Reumatická artritída je ochorenie imunitného systému, napadá nielen kĺby, ale aj ďalšie časti tela, napríklad pľúca, srdce alebo oči. Narušený imunitný systém poškodzuje tkanivá tela a vyvoláva v nich chronický zápal. Ide o bolestivé ochorenie, ktoré sa postupne zhoršuje a bráni postihnutému vykonávať bežné činnosti.

Príčina

Príčina tejto choroby nie je známa, pretože ide o autoimunitné ochorenie, takže určitý vplyv hrá dedičnosť, genetika a životné prostredie. Ženy ochorejú trikrát častejšie ako muži. Choroba sa vyskytuje prvýkrát väčšinou medzi 20. – 50. rokom života. Choroba sa nedá vyliečiť, liečba je teda sústredená na zmiernenie príznakov.

Príznaky

Prvými príznakmi sú bolesti, tuhosť kĺbov obzvlášť ráno a opuchy kĺbov prstov na oboch rukách. Ďalším príznakom je únava, vyčerpanie, strata váhy a mierna horúčka. Môže pridať aj necitlivosť alebo brnenie rúk, dlho sa hojace zranenie kĺbov. U niektorých pacientov zase príznaky spontánne vymiznú. Väčšinou sa však zhoršujú a pridávajú sa ďalšie kĺby. Funkčnosť postihnutých kĺbov sa časom znižuje. Reumatickou artritídou môžu byť postihnuté aj ďalšie orgány, najmä srdce. V pľúcach a srdci môžu vzniknúť reumatické uzlíky.

Liečba

Liečba je sústredená na zmiernenie príznakov. U ľahších foriem stačí podávanie nesteroidných antireumatík bez kortikosteroidov, napríklad aspirín, diklofenak, ibuprofen, ktoré len tíšia bolesť, ale neliečia chorobu, a pri dlhodobom užívaní poškodzujú zažívací trakt. Ďalej sa používajú aj nesteroidné antireumatiká, ktoré sú rovnako účinné, ale zažívací trakt nepoškodzujú. Môžu mať ale iné nepriaznivé účinky na obličky, cievny systém a srdce a sú tiež veľmi drahé. Ďalej sú používané kortikosteroidy, ktoré pôsobia protizápalovo. K chirurgickej liečbe sa pristupuje v prípade, že lieky nepomohli zabrániť ťažkému poškodeniu kĺbov alebo majú závažné vedľajšie účinky. Napríklad ak je kĺb už nefunkčný, môže byť nahradený umelým.

Cvičenie

Cvičenie a fyzioterapia sú rovnako dôležité ako lieky. Cvičenie pomáha zmierniť postihnutie kĺbov a posilňuje svalstvo. Používajú sa striedanie chladu a tepla, kúpele, elektroterapie, masáže a liečba svetlom.