Späť

Rozdiely medzi artrózou a artritídou

Ako tieto dve obvyklé choroby rozlíšiť? Symptómy, liečba…

Rozdiely medzi artrózou a artritídou

Osteoartróza a reumatoidná artritída sú choroby postihujúce kĺbový aparát. Často sa medzi širokou verejnosťou zamieňajú, hoci sa jedná o dve odlišné ochorenia s rôznymi príčinami, symptómami aj liečbou. Ako ich teda bezpečne rozoznáme?

Pôvod choroby

Artróza je degeneratívne ochorenie, ktoré vzniká kvôli nadmernému opotrebovaniu hyalínnej chrupavky tvoriacej tzv. styčnú plochu medzi kĺbmi. Z tohto dôvodu často postihuje veľké nosné kĺby dolných končatín ako je kolenný alebo bedrový kĺb.

Artritída je autoimunitné ochorenie. Je spôsobená poruchou imunitného systému, ktorý poškodzuje bunky vlastného tela a vyvoláva chronický zápal. Artritída tak môže postihnúť akýkoľvek kĺb bez ohľadu na to, ako veľmi je zaťažený.

Postihuje

Artróza je najčastejšie u starších pacientov, pretože jej vznik súvisí s nadmerným opotrebením kĺbov. U ostatných sa objavuje v prípade, že sa opakovane nadmerne namáhajú kĺby, teda preťažovaním pri športe alebo ťažkou fyzickou prácou.

Artritída môže postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku. Ale častejšie a s výraznejšími symptómami sa vyskytuje u žien.

Symptómy a vývoj

Artritída môže ovplyvniť nielen kĺby, ale aj ďalšie orgány tela. Obvykle má za následok celkovú únavu organizmu. Pôsobí aj symetricky, čo znamená, že postihuje veľké aj malé kĺby na oboch stranách tela v rovnakom čase. Striedajú sa obdobia vyššej aktivity choroby s obdobím pokoja alebo aspoň zlepšením stavu.

Príznaky artrózy sa sústreďujú iba na oblasť kĺbov. Obvykle sa objavia najskôr na jednej strane tela pri jednom kĺbe a potom sa šíria aj na ostatné kĺby. Vyvíja a zhoršuje s vekom a spôsobuje stále silnejšie opotrebenie kĺbov.

Liečba

Pri artritíde sú predpisované nesteroidné antireumatiká, ktoré potláčajú zápal aj bolesť a ďalšie lieky, ktoré priamo ovplyvňujú ich imunitný systém, predovšetkým kortikoidy.

Pacientom s artrózou sa obvykle doporučuje užívať lieky proti bolesti. Nevyhnutná je zmena režimu, zahŕňajúca predovšetkým správnu životosprávu a dostatok pohybu. Pomôcť môžu chondroprotektíva (spomaľujú degeneráciu chrupavky) aplikované injekčne priamo do postihnutého kĺbu. Odporúča sa tiež zdravotná obuv, ktorá zmäkčí vplyvy na kosti pri chôdzi a doplnky stravy, ako je napríklad GS Condro.

Zdroje:

http://www.zelenahvězda.cz/

https://cpzp.cz/