Späť

Usmrkaná jar aneb alergie a čo s nimi

Už ste skúšali imunoterapiu?

Usmrkaná jar aneb alergie a čo s nimi

Jar. Vtáčiky čvirikajú, slnko nám svieti do okien a lúky kvitnú farbami dúhy. Len vyjsť von, zhlboka sa nadýchnuť a…spadnúť, so slzami v očiach a hlienmi po celom tele. Skvelé. Moje telo sa ma zase snaží zabiť. 

Dnešný článok bude o alergiách. Toto je téma, ktorá je mi osobne veľmi blízka, mám totiž šialenú alergiu na orgován. Skolí ma aj z druhého konca ulice. Nehovoriac o tom, že Česko a Slovensko orgován zjavne miluje, takže není len na konci mojej ulice, ale všade možne. 

Ako a prečo vznikajú alergie?

Slovo alergie pochádza z gréckeho „allos (en)ergeiá“, čo znamená „reagovať inak“, respektíve „iná činnosť“. Z toho nám už môže byť jasné, že telo alergika má tendenciu reagovať na celkom bežné látky, ako pely, prach alebo srsť zvierat, neadekvátnym spôsobom. 

Keď telo alergika prijde po prvýkrát do kontaktu s danou látkou, jeho imunitný systém ju prezkúma. Ale namiesto bežnej reakcie, ju vyhodnotí ako hrozbu, uloží si ju do pamäti a začne vytvárať protilátky, rovnako ako by to urobil v prípade baktérie alebo vírusu. Tento proces sa nazýva senzibilizácia. Keď sa alergik a daná látka stretnú nabudúce, reaguje už telo ako keby išlo o stav najvyššieho ohrozenia. 

Vedci si stále lámu hlavu nad tým, čo alergie vlastne spôsobuje. Čo rozhodne vieme je, že potenciál k alergií (nie konkrétna alergia samotná), je dedičný. Ak je alergikom jeden rodič,  je to zhruba 30-35%, ak sú alergici obaja, môže to byť až 70%. 

Ak chcete mať aspoň nejakú prevenciu pre vaše deti, dbajte na ich zdravie a kvalitnú stravu. Zároveň ich ale nedržte pod hygienickým zámkom doma v bezpečí. Jednou z najviac akceptovaných teorií ohľadom tvorby alergií je práve to, že sa ľudstvo stalo príliš sterilným, a stratilo kontakt s bežnými látkami v prírode. Nechajte svoje deti rozvinúť svoj imunitný systém.

Alergické reakcie a ako ich zvládnuť

To, čo poznáme pod alergiami sú väčšinou alergie peľové, ktoré sú sezónne a práve tým ich vieme odlíšiť od bežných chorôb. Ďalej sú tu potom alergie potravinové, plesňové, či alergie na zvieratá. Tie nás síce nedostanú pri prechádzke na ulici, ale môžu dosť nepríjemne obmedziť náš život. Dala by som si pozor hlavne na tie potravinové alergie, môžu sa totiž prejaviť až v neskoršej fáze života, a nemilo vás prekvapiť. 

V oboch prípadoch sa kontakt s látkou môže prejaviť napríklad začervenaním a svrbením, zdurením nosnej sliznice, zúžením priedušnice, dýchavičnosťou, až astmatickým záchvatom. Systémová (celotelová) alergická reakcia sa nazýva anafylaxia a môže spôsobiť zníženie krvného tlaku, opuch, kožnú reakciu, až po anafylaktický šok. Ten môže skončiť aj smrťou. 

Lieky priamo určené na boj s alergiou se nazývajú antihistaminiká.  Delia sa na lokálne (ALLERGODIL, FENISTIL) a systémové (CLARITIN, ZODAC, XYZAL). Poraďte sa vždy minimálne s lekárnikom, ale taktiež sledujte svoje telo a skúšajte čo funguje a ako sa najlepšie vyvarovať príznakom.  Ak máte vážnejšiu alergiu alebo ty, ktorý má možnosť vás nemilo prekvapiť (potravinová), silne by som odporúčala nosiť u seba adrenalínové pero a ďalšie špeciálne lieky, ktoré pomôžu potlačiť akútny anafylaktický šok.

Imunoterapia

Efektívnym spôsobom, ako zmierniť, alebo sa dokonca úplne vyliečiť z alergie, je imunoterapia. Tá funguje v podstate na princípe očkovaní, kedy sa pod kontrolou alergológa vystavuje telo najskôr malým, potom následne väčším a väčším dávkam alergénu. To sa robí buď injekčne, alebo omnoho príjemnejším spôsobom, ako napríklad rozpustnou tabletou či kvapkami. 

Imunoterapia je ale dlhý proces (až 5 rokov!) a nie je vhodná pre všetky prípady alergie. Toto je samozrejme naozaj niečo, o čom sa budete musieť poradiť so svojím lekárom. Pripravte sa tiež na nežiadúce účinky. Koniec-koncov, budete vystavovaní alergénu a vaše telo bude mať čas od času rovnakú reakciu, ako pri bežnom vystavení. 

Ja osobne svoju orgovánovú alergiu naozaj neznášam, ale viem, že po troche Claritinu budem v pohode. Nebudem teda chodiť po meste so sekerou a pravdepodobne nebudem investovať ani do imunoterapie. Vy to možno máte inak. Starajte sa teda o svoje zdravie, abyste si mohli užiť toto krásne počasie s voľným nosom a zdravými očami. Alebo si zadovážte motorovú pílu a zničte tú burinu. To už je na vás.

Lekárnička na dovolenku. Čo by v nej nemalo chýbať?

Že Vám na cestu stačí pár Ibalginov a náplasť? Omyl, lekárnička patrí k základnému vybaveniu každého cestovateľa. Musí obsahovať všetko potrebné na zdravotné komplikácie, ktoré Vás môžu na cestách postihnúť. Obsah lekárničky by sa mal líšiť podľa dĺžky a miesta pobytu, podľa podnebia a dostupnosti lekárskej starostlivosti. Čo by teda mala lekárnička obsahovať?

Prípravky na zažívacie problémy

Problémy so zažívaním sú najčastejšie. Či už ide o nadúvanie, zápchu, pálenie žiahy, poruchy trávenia, hnačku, zvracanie alebo krče. Môžete im predísť pitím balenej vody a zvýšenou hygienou, pokiaľ Vám býva zle v aute, vezmite si so sebou zásobný kynedril. Pokiaľ Vás zažívacie problémy postihnú, je dôležité dostatočne dopĺňať tekutiny a podporiť samoliečbu vhodnou diétou. Na cestovanie sú veľmi praktické gély, ktoré sú určené k dezinfekcii rúk.

Prípravky na ochranu pokožky pred slnkom

Pokiaľ cestujete za slnkom, je samozrejme vhodné si pribaliť kvalitné opaľovacie prostriedky s odpovedajúcou  UVA/UVB ochranou. Myslite na to, že ich použitie je nutné niekoľkokrát denne opakovať. Na trhu sú k dispozícií nezmývateľné aj zmývateľné. Osobne odporúčam aj ukľudňujúci krém po spálení.

Prípravky na alergické problémy a ochrana pred hmyzom

Ďalšou dôležitou časťou sú lieky a maste na alergiu. Tie pomôžu pri žihľave, uštipnutí hmyzom alebo u miernych popálenín a podráždení slnkom. Pokiaľ ste na niečo, čo môžete stretnúť, alergický, poraďte sa pred cestou s lekárom, akými prípravkami sa vybaviť. Pokiaľ sa budete pohybovať v blízkosti lesa alebo vodných plôch, pribaľte repelent spolu s vhodným odevom a obuvou. Pre prípad, že dôjde k prisatiu kliešťa, majte v lekárničke pinzetu. 

Prípravky k ošetrení drobných poranení

Stopercentne nesmie chýbať dezinfekcia. Pri ošetrení sa budú hodiť aj obväzy, náplasti (s vankúšikom aj bez neho), gázu a vatu. Budete tiež potrebovať nôž alebo nožnice k upravení veľkosti náplasti alebo obväzu. Pružné ovínadlo Vám pomôže zafixovať podvrtnutý kotník alebo narazené zápästie. Určite sa vám budú hodiť očné kvapky a hojivé krémy alebo masti.

Lieky na bolesť, zvýšenú teplotu, zápal

Veľmi nepríjemnou komplikáciou môže byť tiež zvýšená teplota. Do lekárničky si preto pribaľte digitálny teplomer (pretože je odolnejší ako sklenený) a lieky znižujúce teplotu. Tieto lieky môžete využiť aj pri bolesti zubov, hlavy alebo menštruačných bolestiach.

Lieky na bolesť v krku, kašeľ a prechladnutie

Ani v letných mesiacoch nepodceňujte možnosť prechladnutia a majte v lekárničke lieky na bolesť v krku, kašeľ a nádcha. Niektorí ľudia prechladnú napríklad z klimatizácie.

Pokiaľ používate svoju cestovnú lekárničku opakovane, je dôležité vždy pred cestou skontrolovať dobu použiteľnosti jednotlivých prípravkov. Prajem Vám príjemnú dovolenku, snáď poveziete lekárničku zbytočne.