Späť

Vitamíny na vlasy

5 tipov, vďaka ktorým v roku 2022 dosiahnete svoje vysnívané vlasy.

5 tipov, vďaka ktorým v roku 2022 dosiahnete svoje vysnívané vlasy.

Kto by netúžil po zdravých vlasoch, ktoré sú lesklé, pevné, a neustále rastú? Na internete sa nachádza nepreberné množstvo najrôznejších rád a postupov, avšak väčšina z nich vašim vlasom vôbec nepomáha. Preto sme dali dokopy 5 tipov, ktoré vám vašu cestu za krásnymi vlasmi jednoznačne uľahčia.

AKO DOBRE POZNÁTE SVOJE VLASY?

Prvý bod vás najskôr prekvapí, hoci ho pokladám za ten najdôležitejší. Na internete nájdete protichodné názory, napríklad ohľadom česania mokrých vlasov. Všeobecne sa tvrdí, že sa mokré vlasy ľahko lámu, čo síce môže platiť vo svete rovných alebo mierne vlnitých vlasov, ale keď si skúsite rozčesať vlnité či kučeravé vlasy, poškodíte si ich oveľa viac a ako bonus budete vyzerať ako bývalý poslanec Dominik Feri. Týmto príkladom chcem ukázať, ako sa starostlivosť líši pri rôznych typoch vlasov. Prvým krokom je teda určiť, aký typ vlasov máte podľa tvaru, hrúbky, štruktúry a čiastočne hustoty, veľkú rolu tiež zohráva, či sú vlasy farbené a prípadne akým spôsobom. Potom už sa len zostáva poobzerať po technikách a produktoch, ktoré sú určené priamo pre váš typ vlasov. Prirodzené kučeravé vlasy nikdy nebudú reagovať rovnako ako tie, čo sú rovné, tenké a niekoľkokrát zosvetľované.

SPRÁVNE UMÝVANIE- POLOVICA ÚSPECHU

Pokiaľ pre vás umývanie vlasov predstavuje opláchnutie šampónom a zabalenie do uteráka, máte čo doháňať. Nie je potrebné používať milión produktov, ale základ by ste mali rozšíriť o kondicionér na pravidelné umývanie a ďalej o masku, ktorou raz za čas (podľa potreby) poriadne vyživíte vaše vlasy. A v zbierke by nemal chýbať ani bezoplachový balzam.

Vlasy si neumývajte tak často, opäť záleží na type vašich vlasov, niektoré sa skrátka mastia rýchlejšie, každopádne nie je od veci trochu si ich vytrénovať tým, že budete postupne predlžovať dobu medzi jednotlivými umývaniami. Šampón vmasírujte ku korienkom k pokožke hlavy, ktorú zbavuje nečistôt a mazu, nenanášajte ho do celej dĺžky. Do dvoch minút ho opláchnite a celý proces ešte raz zopakujte. Do opláchnutých, s citom vyžmýkaných vlasov naneste kondicionér a nechajte ho pôsobiť podľa odporúčania na obale, obvykle to býva okolo 3-10 minút. Následne ho dôkladne vymyte, vlasy ľahko vyžmýkajte a zabaľte ich do hodvábneho trička alebo špeciálneho šetrného uteráka, aby sa zbytočne nepoškodili.

PEKELNÁ TEPLOTA A ZVIAZOVANIE VLASOV

Naše vlasy nie sú odolné voči vysokým teplotám a môžu sa ľahko spáliť. Najlepšie je vyhnúť sa fénom, kulmám, žehličkám a podobným veciam. Raz za čas sa nič nestane, používať ich na dennej báze však nerobí žiadnu dobrotu. Fén nastavte na nižší výkon a studený vzduch, žehličku nahrejte na čo najnižšiu teplotu a hlavne používajte kvalitné prípravky na ochranu pred teplom.

Nešetrné zväzovanie vlasov má podobný vplyv, ako časté vystavovanie vyšším teplotám. Niektoré gumičky vlasy trhajú samy o sebe, niektoré sú nevhodné v kombinácii s určitým účesom. Vlasy náhodne nezamotávajte, postrážte si, kde a ako ich zväzujete. Pevne zviazané vlasy, ktoré postrádajú akýkoľvek priestor na pohyb, sú možno upravené, ale opäť vedú k zbytočnému vytrhávaniu a lámaniu. Všetkým odporúčam väčšie gumičky, ktoré neťahajú a majú na sebe ochrannú vrstvu, napríklad v podobe zamatu.

BEZ VNÚTORNEJ STAROSTLIVOSTI SA ĎALEKO NEDOSTANETE

Zrejme ste to už miliónkrát počuli, napriek tomu tento bod nemožno preskočiť. Faktom je, že môžete používať najlepšie produkty na trhu, dopriať svojim vlasom dostatočnú starostlivosť, ale bez zdravej stravy plnej vitamínov a minerálov, dennodennej hydratácie a kvalitného spánku naozaj zdravých vlasov len tak nedocielite. Nikto od vás neočakáva nastolenie životného štýlu à la prísna diéta, obmedzenie nápojov na vodu a pravidelný 10-hodinový spánok, to by mala vaša cesta veľmi rýchly koniec. Netreba sa zbytočne týrať a dávať si nereálne ciele. Stačí trochu obohatiť vašu stravu o určité potraviny, dostať do seba okrem litra kávy a ochutenej minerálky vodu, niekoľkokrát počas dňa a naplánovať si čas tak, aby vám zostalo dosť času na spánok a nečakalo vás niekoľko prebdených nocí za sebou.

VITAMÍNY NA VLASY

Vyššie spomínané rady sú základným kameňom zdravej starostlivosti o vlasy. Doplnky stravy sa potom postarajú o posilnenie efektu a urýchlenie celého procesu. Nie sú to zázračné kapsuly a nemá zmysel ich užívať, pokiaľ nezmeníte vašu vlasovú rutinu. Aké vitamíny by ste mali vyhľadávať?

Skvelým pomocníkom je vitamín B, ktorý okysličuje a vyživuje pokožku hlavy, čo vedie k rýchlejšiemu rastu pevných vlasov, a to po celej dĺžke. Okrem toho zabraňuje častému vypadávaniu vlasov.

Nevyhnutnou súčasťou procesu tvorby kolagénu, ktorý je súčasťou vlasovej štruktúry, je vitamín C. Napomáha pevnosti a pružnosti vlasov.

Posledným z top 3 je vitamín E, ktorý vďaka svojim antioxidačným účinkom napomáha obnove kožných buniek, a podporuje tak rast zdravých vlasov. Je možné zakúpiť špeciálny kolagén na vlasy, ktorý sa ako ďalší malý pomocník stará o elasticitu, lesk a odolnosť vlasov, podporuje ich rast a obmedzuje vypadávanie.

Ďalej by som odporučila Biosil, potravinový doplnok, ktorý obsahuje biotín (vitamín rozpustný vo vode, predtým nazývaný "vitamín H" z nemeckého Haut - kože, a to vďaka liečivým účinkom na kožné problémy), zinok či kyselinu pantoténovú. Okrem zdravších vlasov prispieva vašej pokožke a nechtom.

Na záver je nutné dodať, že sa zmeny nedostavia po prvom umytí, dosť možno ani po prvom mesiaci. Chce to čas, kým prídete na veci, čo vám najviac sedí a tiež kým sa vlasy novej starostlivosti prispôsobia a začnú na ňu viditeľne reagovať.

Prajeme veľa šťastia na ceste za zdravými vlasmi a dúfame, že to vďaka drobným zmenám vo vašej vlasovej rutine dokážete.